StoryEditorOCM
Splitjavni uvid

Analizirali smo što Splićanima donose izmjene GUP-a; odzvonilo virenju ‘susidu u pjat‘, muljanju s bildanjem kvadrata...

Piše Sandi Vidulić
19. rujna 2024. - 16:25

Danas je počeo javni uvid u dokumentaciju kojom se izmjenjuju GUP i Prostorni plan grada Splita, a traje do 18. listopada. U tom roku dokumenti će se moći pogledati u Banovini, ali i na stranicama Grada Splita na web adresi www.split.hr.

Da biste na internetu našli predložene izmjene, morat ćete ih potražiti na mrežnim stranicama Grada tako da idete u rubriku "Strateški dokumenti", pa zatim pod prostorno-planska dokumentacija, gdje ćete zatim potražiti planove na javnom uvidu.

Iz Banovine su medijima poslali sažetu prezentaciju izmjena GUP-a, koje su se čekale tri godine.

U prezentaciji se navode razlozi zašto se išlo na izmjene, a to je usklađivanje za zakonima i propisima, otklanjanje uočenih dvojbenosti i pogrešaka u sadašnjem GUP-u, smanjivanje građevinskih područja u park-šumi Marjan, preispitivanje mogućnosti povećanja zelenih površina u gradu i njihove bolje zaštite, kao i dobivanje površina za javne sadržaje, škole i vrtiće i garaže.

image
Nikola Vilić/Cropix

Dodatni kvadrati

Kao primjer onoga što se želi izmijeniti, u prezentaciji se navodi da splitski GUP ima "grešku" (tako je pisano s navodnicima op.a.), koja je nastala nedovoljnim definiranjem onog što se smatra suterenom, kao i to da se otvoreni prostori kao balkoni i terase ne računaju u parametre za maksimalnu količinu iskoristivosti na čestici. To se manifestiralo tako da bi se onda ovi sadržaji dodavali u maksimalne koeficijente za iskoristivost kao "dodatni" kvadrati. A tome se moglo pribrojiti i nadgrađe na ravnom krovu.

image

Dvije novoizgrađene zgrade u uskom prostoru između nebodera u Varaždinskoj ulici na Kmanu

Duje Klarić/Cropix

Zato možete vidjeti po Splitu novogradnje koje imaju neproporcionalno velike balkone, odnosno "balkončine" veličine omanjeg stana, koji se kasnije ostakle pa se dobije prostor iskoristiv tijekom cijele godine. Također, zbog nedovoljnog definiranja uvjeta za gradnju, poglavito toga što je suteren, mogli ste na terenima s izraženim pokosom dobiti dodatnu etažu. Naime, s donje kote terena imate jedno stanje kod takvih građevina, a s gornje je drugačije.

image
Nikola Vilić/Cropix

Pa tako zatražite dozvolu za zgradu od prizemlja i dva kata, a u stvarnosti ste izveli četiri i pol etaže. Odnosno, "podrum" koji je otvoren prema donjoj koti i zapravo je suteren, navodni suteren koji "viri" jedan kat iznad donje kote, ali se ne vidi s gornje kote, prizemlje koje je visoko dva kata iznad donje kote, a prizemlje je tek u odnosu na gornju kotu, i naravno, imate i ona dva kata za koja ste dobili dozvolu, plus svega toga moguće je i nadgrađe.

Pogledajte koliko ima takvih zgrada, primjerice po Žnjanu, gdje je neravan teren pa zgrada s jedne strane prema gornjoj ulici ima manje etaža, nego kad se gleda u odnosu na donju kotu na kojoj se također nalazi gradska ulica.

Dakle, zbog dvojbenih tumačenja, ako se gradnja računa samo s gornje kote onda izgrađenost zgrade (iskorištenost parcele) ispada puno manja nego što u naravi jest. U izmjenama GUP-a se više neće definirati etaže kao (P+katovi), već po ukupnom broju etaža kako su definirane pojmovnikom. Dakle, izbjeglo bi se se legalno dobivanje četvornih metara koji se kasnije skupo prodaju, a "skriveni" su u GUP-u.

image
Vojko Bašić/Cropix

Nema ‘virenja u pjat‘

Također, mijenjaju se i minimalne udaljenosti od parcele. Odnosno, više se neće moći graditi zgrade koje će susjedima "gledati u pjat" i tako preizgrađivati prostor. Po aktualnom GUP-u možete graditi zgradu koja se sastoji od prizemlja i tri kata, a da ona bude samo tri metra udaljena od susjeda, koji onda čupaju kose i zovu novinare. Po novim odredbama takva zgrada će morati biti udaljena minimalno pet metara. Ako ima nadgrađe, onda se mora udaljiti bar šest metara.

image

Predstavljene su izmjene GUP-a

Grad Split

Ipak, ne vraća se stara mjera da nova zgrada mora biti udaljena pola visine od susjedne parcele kakva je bila u GUP-u iz 2006. godine, a koju su oborili investitori, odnosno u ime njih koalicija Liste Velog Mista i HDZ-a, kad se 2008. mijenjao GUP. Ukidanjem te odredbe o minimalnoj udaljenosti iz 2006. omogućena je, primjerice, poznata gradnja šesterokatnica odmah do nebodera na Kmanu u Varaždinskoj ulici.

image

Gustu gradnja na Kmanu protiv koje su prosvjedovali stanari omogućile su odredbe sadašnjeg GUP-a

Sandi Vidulić

Također, u prezentaciji se ne spominje hoće li se trebati na okućnicama povećati koeficijent za zelenilo. Naime, ako se smanji površina na kojoj se može graditi, hoće li investitor tako "oslobođeni prostor" trebati više ozeleniti nego do sada, ili neće, vidjet ćemo nakon detaljnijih čitanja Prijedloga izmjena GUP-a.

Marjan ‘zelena zona‘

Što se tiče smanjenja građevnih zona u park-šumi Marjan, ono je značajno, jer se gotovo cijelo područje park-šume definira kao zelena zona. Osim Instituta za oceanografiju, malog područja koje drži Ministarstvo obrane za demagnetizaciju brodova i sportske lučice na sjeveru. Za Bene je smanjeno građevno područje.

Naime, sada su u GUP-u nerealno veliki obuhvati za mogućnost gradnje objekata za rekreaciju, što ima mogućnost rastezljivih tumačenja o tome koliko se smije graditi. To je navelo Željka Keruma da kupi parcelu na Prvoj vodi u nadi da će izgraditi restoran od 300 m2, ali pokazalo se da njegove želje ipak nisu bile u skladu s GUP-om jer su za građevnu dozvolu nedostajali neki planovi višeg reda kao PPPPO.

image
Nikola Vilić/Cropix

Kakvi stanovi?

U Gradskom projektu Brodarica, kako smo pisali, dopušta se gradnja stadiona. U prezentaciji piše da je predviđena mogućnost gradnje objekata u svrhu priuštivog stanovanja. Što će od toga biti, vidjet ćemo. Naime, već smo pisali da se u Odluci Gradskog vijeća o izmjenama GUP-a na Brodarici, pored novog stadiona, spominju kongresni centar, ugostiteljsko turistički sadržaji i gradnja stanova. Ali se ne kaže kakvih.

image
Jakov Prkić/Cropix

Pored ostaloga, u Prezentaciji izmjena GUP-a se spominje da će se za rekonstrukciju odrediti isti uvjeti kao i za novu gradnju. Naime, do sada je pojam rekonstrukcije bio dosta "klizav" pa bi takoreći na mjestu potleušice nastala puno veća kuća, pod egidom "rekonstrukcije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 16:26