StoryEditorOCM
Otociljeti je najgore

Stanovnicima dvaju dalmatinskih otoka u 21. stoljeću pitku vodu doprema brod, ajme ako zakasni. Nazire se kraj agonije?

Piše Mladen Nejašmić
30. rujna 2024. - 12:22

Unatoč tome što je 2010.g. na Drveniku Velikom i Malom u izgradnju prve faze vodoopskrbnog sustava utrošeno preko dva milijuna eura (15,8 milijuna kuna), te iako su samo 6,5 milja udaljeni od kopna, ta dva otoka trogirskog arhipelaga do sada još uvijek nemaju pitku vodu s kopna.

Navedenim sredstvima izgrađene su dvije vodospreme, petnaestak hidranata i razvučeno je oko četiri kilometra vodovodne mreže koji do danas nisu u upotrebi i s razlogom se postavlja pitanje jesu li uopće još upotrebljivi.

Naime, posljednjih godina Grad Trogir je ishodovao sve potrebne dozvole za spajanje vodoopskrbnog sustava Drvenika sa sustavom općine Marina. Predviđena su dva podmorska cjevovoda Kopno - Drvenik Veliki duljine oko dva kilometra i Drvenik Veliki i Drvenik Mali oko 2,2 kilometra. Planira se i izgradnja šest otočnih cjevovoda, a nositelj zahvata je splitska tvrtka "Vodovod i kanalizacija".

image

Drvenik Veli

Joško Ponoš/Cropix

Do današnjeg dana vodonosci jednom mjesečno opskrbljuju stanovnike s vodom. Svakom prijavljenom otočaninu osigurava se opskrba vodom u količini do najviše 85 kubika godišnje po cijeni koja je jednaka cijeni vode koju plaća ista kategorija korisnika u gradu Trogiru.

Otočni gospodarski subjekti mogu ostvariti državnu potporu do najviše 50 posto troškova prijevoza vode plovilom vodonoscem, koja se dodjeljuje u skladu s pravilima o državnim potporama i isplaćuje izravno otočnom gospodarskom subjektu.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije jednom godišnje, na temelju Programa koji donosi ministar, na mrežnim stranicama Ministarstva raspisuje javni poziv na podnošenje zahtjeva za dodjelu državne potpore.

image

Veliki Drvenik

Nikola Vilić/Cropix

- Narudžbe za vodu moraju se do petog u mjesecu dojaviti mjesnom odboru koji to prosljeđuje Gradu Trogiru te Vodovodu i kanalizaciji Split.

Nažalost, opskrba vode se ne odvija bez teškoća, pogotovo u sušnim ljetnim mjesecima. Vodonosac koji opskrbljuje otok često kasni iz objektivnih ili subjektivnih razloga i na taj način dovodi ljude u stresne situacije i stvara nesigurnost hoće li u nekom trenutku ostati bez vode za piće, kuhanje ili sanitarne potrebe.

Naša želja je da se vodoopskrbni sustav pokrene, odnosno da ga vodonosac redovito puni, kao tranzitno rješenje dok se cjevovod Kopno -Drvenik kao i sekundarna mreža hidranata ne izgradi do svake kuće - želja je Nives Meštrović iz Zirona.org. otočne građanske inicijative za razvoj otoka Drvenika Velog, koji zajedno s Mjesnim odborom "guraju" obećanu izgradnju otočne vodovodne infrastrukture.

image

Nives Meštrović

Duje Klarić/Cropix

Jedan od, po njima, bitnih segmenata je i obnova starih vodnih resursa poput starih gustirni u Selu i Grabulama, izgrađenih u doba Austro-Ugarske, a koje bi, napominju, mogle biti ključne za održivost otoka.

Te gustirne, koje su služile generacijama prije njih, predstavljaju vrijedan dio otočne povijesti, ali i potencijalnu pomoć za izazove s vodom u 21. stoljeću sve dok se ne uspostavi trajni vodovod s kopna.

- S obzirom na to da voda postaje jedan od najvažnijih resursa našeg doba, obnova ovih starih gustirni mogla bi osigurati opskrbu vodom. Ulaganjem u njihovu revitalizaciju, ne samo da bismo sačuvali dio naše baštine, već bismo također stvorili još jedno održivo rješenje za buduće generacije koje se suočavaju s globalnim izazovima povezanima s vodom.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Opskrba vodom na otocima ključna je i za postizanje ciljeva EU i UN-a koji se odnose na održivost, očuvanje okoliša i poboljšanje životnih uvjeta. Rješenje vodoopskrbe značilo bi da je stanovnik našeg otoka napokon ravnopravan sa stanovnicima kopna, barem što se tiče ustavom zajamčenog prava na pitku vodu.

image

Drvenik Veli

Joško Ponoš/Cropix

Da ne govorimo o revitalizaciji otoka kroz izgradnju vodne infrastrukture što u konačnici potiče gospodarski rast, naseljavanje, te omogućava dugoročni održivi razvoj tih područja.

Stoga je nužno iz više razloga da ove godine neizostavno uvrste gradnju komunalnih vodnih građevina Kopno-Drvenik Veli u četverogodišnji plan VIK-a i potom ga konačno realizirati -dodaje predstavnica otočne inicijative.

U trogirskoj gradskoj upravi tvrde da će se radovi zahuktati tokom iduće godine.

image

Ante Bilić

Nikola Vilić/Cropix

- Prije tri mjeseca dobili smo građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje cjevovoda na Drveniku. Ona je sada postala pravomoćna i na nama je da uz pomoć Županije, Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva mora i prometne infrastrukture i Hrvatskih voda, zatvorimo financijsku konstrukciju čija se vrijednost kreće oko 5,5 milijuna eura. Nakon toga idemo s izborom najpovoljnijeg izvođača.

Cilj nam je da sva spomenuta državna tijela i institucije u svom proračunu za iduću godinu planiraju sredstva za ovu investiciju, u što uopće ne sumnjam. Tako da se možemo nadati početku radova već kroz iduću godinu - uvjeren je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Do tada, Drveničani su osuđeni na milost Božju. I hoće li se tamo netko gore smilovati i zaškuriti nebo i odvrnuti nebeske špine da se napune otočne gustirne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 12:23