StoryEditorOCM
OtociSTATISTIKA NE LAŽE

Ovo je najsigurnije mjesto u Dalmaciji! Kriminala gotovo da i nema, a evo kako stoje druge turističke destinacije

Piše J. Kapor
16. rujna 2024. - 19:47
Zlatni Rat na Braču jedna je od najpoznatijih, najljepših, ali i najsigurnijih plaža na Jadranu.  Zvonimir Barišin/Cropix

Turistička sezona ulazi u mirnije vode, pa se uz dolaske i noćenja polako zbrajaju i drugi rezultati. Kad se na okupu nađe čeljad iz cijeloga svijeta, kad se gosti opuste, obično raste i kriminalitet u javnom prostoru, onaj u kojemu su počinitelji ili žrtve u najširem smislu sami turisti.

Crna kronika i ne prati podatke o sitnijim i krupnijim krađama, ali ove su godine zabilježene i ružne scene ugostiteljskih tučnjava za profit. Sukob ugostitelja na Hvaru nije bila tek ulična tučnjava, nego ozbiljno organiziran obračun jednog ugostitelja s mrskom mu konkurencijom, a batine su samo potkrijepile prijetnje zbog ulaženja u "tuđi biznis". Stoga smo policiju pitali kakvo je stanje kriminaliteta u javnom prostoru u glavnim turističkim središtima Splitsko dalmatinske županije.

Jedno mjesto u županiji ipak odskače u statistici kad je riječ o kriminalitetu na javnom prostoru u kojem su turisti, u najširem smislu, žrtve ili počinitelji tih djela, bilo da su izravno uključeni ili su samo mogli svjedočiti takvim djelima. Bol koji je od 1956. 18 puta nosio titulu najboljeg ljetovališta na Jadranu slobodno može modificirati svoj turistički slogan ‘Ljubav je Bol, a Bol je na Braču‘. Jer Bol je pojam sigurnosti, kaže statistika: 

image

Bol je jedno od nasigurnijih turističkih mjesta 

 

Tom Dubravec/Cropix

- U prvih osam mjeseci 2024. godine, u općini Bol su zabilježena 22 kaznena djela - 14 djela maloljetničke delinkvencije, 4 kaznena djela općeg kriminaliteta, tri kaznena djela u prometu i jedno kazneno djelo kibernetičke sigurnosti - kažu iz PU Splitsko dalmatinske županije i napominju da je po tome Bol ostao na točno istom broju lanjskog kriminaliteta. Na Bolu nisu evidentirana teška kaznena djela protiv života i tijela, niti nasilna kaznena djela na javnom prostoru. Nisu zabilježena razbojništva, ni provale, a samo su zabilježene tri krađe.

Usporedba s drugima

Grad Makarska je, za usporedbu, u prvih osam mjeseci evidentirao 275 kaznenih djela. Prošle godine ih je bilo 223. Od ukupnog broja, 180 kaznenih djela je iz domene općeg kriminaliteta, od čega je 119 kaznenih djela imovinskog kriminaliteta. Od ukupnog broja imovinskih kaznenih djela najveći broj je krađa (61), teških krađa (27) i oštećenja tuđe stvari (20). Doduše, ni u Makarskoj nisu zabilježena razbojništva kao najteža djela imovinskog kriminaliteta, niti djela protiv života i tijela, osim tri teške tjelesne ozljede, od čega su u dva slučaja počinitelji već pronađeni i kazneno prijavljeni.

image

S obzirom na broj stanovnika, sigurnosne statistike za Makarsku su - jako dobre
 

Ivo Ravlić/Cropix

Kada sagledavamo strukturu kriminaliteta ukupnog broja kaznenih djela, uz opći kriminaliteta najzastupljenija su kaznena djela vezano uz suzbijanje maloljetničke delinkvencije (44), gospodarski kriminalitete (35) i kibernetička sigurnost (7). Policija napominje da je i Makarska sasvim sigurna turistička destinacija s obzirom na broj stanovnika koji se tijekom ljetnih mjeseci znatno poveća dolaskom stranih i domaćih gostiju značajno povećava.

image

Hvar se jednim neugodnim incidentom ove godine osramotio, ali je sigurnost ipak na izrazito visokoj razini

Snimka zaslona

Na području Grada Hvara, ove je godine u osam mjeseci 58 kaznenih djela (lani je bilo jedno manje). Najveći broj kaznenih djela i to 46 je iz domene općeg kriminaliteta od čega je 29 imovinskog kriminaliteta. Od ukupnog broja imovinskih kaznenih djela najveći je broj krađa (9) i oštećenja tuđe stvari (11). Nadalje, tri kaznena djela su iz domene suzbijanje maloljetničke delinkvencije, tri kibernetičkog kriminaliteta, dva vezano uz suzbijanje kriminaliteta droga, dva kaznena djela u prometu, te po jedno kazneno djelo iz domene gospodarskog i organiziranog kriminaliteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 19:48