StoryEditorOCM
OtociKRATKI PRESJEK

‘Carpe Diem‘ i ‘Gariful‘ su među najvećim ugostiteljskim divovima na obali. Zaratili su nakon desetljeća konkuriranja...

Piše Frano Kiso
28. srpnja 2024. - 18:06

Ako ste ikad nogom zakoračili na Hvar, niste mogli ne zamijetiti dva kultna ugostiteljska objekta čiji su se predstavnici sinoć krvavo zakačili. Ivan Gospodnetić, vlasnik restorana ‘Gariful‘ i njegov vjerni suradnik Dinko Petričević poznat kao ribar Mijo teško su ozlijeđeni u napadu šipkom u noći na nedjelju, navodno od strane Josipa Ćurkovića, suvlasnika obližnjeg ‘Carpe Diema‘.

‘Gariful‘ se nalazi na samoj rivi grada Hvara, gdje su jedna uz drugu poredane najluksuznije jahte na svijetu. Zahvaljujući izvrsnoj poziciji, čudesnom vinskom podrumu i vrhunskoj gastronomskoj ponudi, ‘Gariful‘ se od omanje riblje zalogajnice otvorene 1981. godine profilirao u jedan od najluksuznijih restorana na hrvatskoj obali. Jedna od stvari koje ga izdvajaju su i mali ribarski brodovi koji iz dana u dan dopremaju svježu ribu za goste, često izloženu među ledom na rivi.

Meka za poznate

Od skromnih početaka Gospodnetići su postali nezaobilazna destinacija za brojne poznate osobe iz svijeta sporta, umjetnosti i biznisa koji kod njih kušaju otočke specijalitete.

Među najpoznatijim gostima koji su posjetili restoran svakako su princ Harry, modni dizajner Giorgio Armani, Lionel Messi, Tom Cruise, Vladimir Kličko, glumice Demi Moore i Eva LaRue, Roman Abramovič, Luka Modrić, Rod Stewart i mnogi drugi.

image

Restoran ‘Gariful‘

hvar-gariful.hr

Nije rijetkost ni da ‘Gariful‘ osvane u medijima zbog iznosa koji se printaju na njihovim računima, a oni se znaju penjati na desetke tisuća eura. Tako je davne 2010. godine ruski tajkun spiskao 35 tisuća eura na delicije za svoju peteročlanu ekipu, a nedavno smo saznali i da se kod njih može popiti jedna od najskupljih čaša šampanjca. Dom Pérignon Rose Gold iz šest litarske boce iznosi nezamislivih 122 tisuće eura!

Restoran ‘Gariful‘ vrlo je aktivan i na popularnoj društvenoj mreži TikTok gdje je glavni akter napadnuti Mijo kojega često uspoređuju s osebujnim Sarajlijom Sejom Brajlovićem. Tako Mijo nasred hvarske rive ponosno pokazuje silnu ribu ulovljenu za goste vičući: "Judi moji pogledojte ovaj materijol, pogledojte ovo čudo!"

Susjedni oponenti 

Odmah uz blizini ribljeg restorana nalazi i domaći sinonim za raskoš, partijanje i - brzo pražnjenje novčanika. ‘Carpe Diem Bar‘ otvoren je još 1998. godine kao prvi cocktail bar u Hrvatskoj, s najvećom i najboljom ponudom koktela iz cijeloga svijeta, a ubrzo su postali glavna otočka lokacija za tulumarenje.

Bar ima i svoju produženu ruku, ‘Carpe Diem Beach‘ koji je možda i u poznatiji u javnosti. Otvoren je naknadno, na jednom od Paklenih otoka gdje možete doći brzom vožnjom taxi brodicama koje besprestance zuje cijele ljetne noći do ranih jutarnjih sati. Noćni klub će ove godine ugostiti čak i novosadski EXIT koji ovdje nastavlja ljetnu festivalsku sezonu na Jadranu.

image
Damjan Tadić/Cropix

‘Carpe Diem‘ vjerojatno ne bi bio toliko profiliran u javnosti da nam svake sezone ne pristižu nevjerojatne cifre koje gosti dobivaju na računima, slično kao i kod susjednog ‘Garifula‘. Tako se prije nekoliko godina naveliko pisalo o Slovencu kojemu je konobar nakon noćnog bančenja uručio papir na kojem je vrištalo tadašnjih - 88 tisuća kuna.

Carpe Diem je vladao otokom, a onda je Gariful otvorio ekskluzivni bar. I to odmah u susjedstvu...

Svi su znali za restoran ‘Gariful‘, no poduzetni Gospodnetić je otvorio i sushi i lounge bar na vrhu restorana. Fino piće, hrana i muzika, baš ono što nudi i Carpe Diem. 
- Kombinacijom pažljivo biranih i svježih namirnica donosimo okuse dalekih krajeva na Vaše tanjure. Smješten u samom centru prekrasnog Hvara i u sklopu luksuznog restorana Gariful, novi sushi lokal Gariful G Spot oduševit će Vas raznolikom ponudom i visokom kvalitetom usluge. Ono po čemu se razlikujemo od ostalih je uvijek svježa riba u dovoljnim količinama, a nudimo i raznolik sushi meni kao i osvježavajuće ljetne koktele - navodi se opisu bara. 

Međutim, na Instagram videima (pogledajte OVDJE i OVDJE) vidi se muzika, ples, pravi party. Dakle sve ono što ima i susjedni Carpe Diem. 

Postavlja se pitanje jesu li postali konkurencija pa je došlo do makljaže? No, ako se pokaže da su te ćakule istinite, onda bi svakako nasilnike trebalo uputiti na to da poboljšavaju ponudu, a ne da se - mlate. Jer konkurencija te tjera da budeš bolji, kako u vlastitom pogledu, tako i za goste... 

- ‘Ti si restoran, nećeš ti imat svoju muziku. Pazi se pojest će te mrak‘ - kazao je je Ivan Gospodnetić kolegama s Dalmatinskog portala, što daje dodatna krila pretpostavkama koje kruže Hvarom... Te mu je riječi, tvrdi Gospodnetić, uputio Josip Ćurković - Ćos, vlasnik Carpe Diema. 

image

Na krovu ‘Garifula‘ i u susjedstvu Carpe Diema nikunuo je ekskluzivni bar sa živom muzikom, plesačima...

I n s t a g r a m
image

Na krovu ‘Garifula‘ i u susjedstvu Carpe Diema nikunuo je ekskluzivni bar sa živom muzikom, plesačima...

I n s t a g r a m
image

Na krovu ‘Garifula‘ i u susjedstvu Carpe Diema nikunuo je ekskluzivni bar sa živom muzikom, plesačima...

I n s t a g r a m
image

Na krovu ‘Garifula‘ i u susjedstvu Carpe Diema nikunuo je ekskluzivni bar sa živom muzikom, plesačima...

I n s t a g r a m

Sve to pokazuje o kakvom se zapravo unosnom poslovnom projektu radi i on zasigurno donosi dobru kesu dvojici vlasnika. Jedan od njih je optuženi Josip Ćurković, a drugi je Nenad Šepak, poznati hrvatski poduzetnik i ugostitelj, javnosti je poznat i kao partner glumice Ornele Vištice.

image

Nenad Šepak

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U 60-im je godinama i vlasnik je dvaju ugostiteljskih lokala - ‘Carpe Diema‘ na Hvaru i zagrebačkog restorana ‘Khala‘. Šepak je čak obnašao i dužnost predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske od 2015. do 2018. godine.

Što kažu gosti?

Ova dva ugostiteljska diva imaju više sličnosti nego različitosti, od same lokacije i cijena pa sve do imidža u javnosti. No, njihove konkurentske igrice vjerojatno ne zanimaju previše inozemne goste koji se samo žele dobro zabaviti i najesti na svom ljetovanju. Zato je posebno zanimljivo da nijedan od njih nije ni blizu čiste petice, barem što se tiče TripAdvisora.

- Apsolutno užasno, najbezobrazniji ljudi na Hvaru, izbjegnite pod svaku cijenu - nižu se kritike na račun ‘Carpe Diema‘, dok drugi istovremeno hvale njihovu opuštenu atmosferu i dobar noćni provod na unikatnoj lokaciji.

image

Carpe Diem na Hvaru

Damjan Tadić/Cropix

S druge strane, ‘Gariful‘ ima ponešto bolje recenzije i većina je puna riječi hvale na račun kuhara koji sprema vrhunsku mediteransku spizu, no u još jednoj neobičnoj podudarnosti s oponentom - zamjeraju im bezobrazluk konobara i pretjerane cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 02:21