StoryEditorOCM
OtociSUPETARSKO VIJEĆE

Bračani nisu škrti, svim zaposlenicima Grada veće plaće: ‘To je i zbog općeg porasta cijena i smanjenja kupovne moći‘

Piše Ivica Radić
3. lipnja 2024. - 17:38

Na posljednjoj sjednici supetarski su vijećnici prihvatili izvješće o izvršenju proračuna za 2023. godinu koji je bio nešto veći od planiranog, jer je iznosio više od 6,2 milijuna eura, što znači da je bio za 28 posto veći u odnosu na godinu ranije.

Rashodi su iznosili 5,3 milijuna eura i bili su manji od planiranih, a u usporedbi s 2022. godinom bili su veći za pet posto. To znači da je višak prihoda nad rashodima iznosio gotovo 900 tisuća eura.

image

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković

Nikša Stipaničev/Cropix

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) istaknula je da je proračun konsolidiran te da lokalna vlast uredno izvršava sve svoje obveze i prema dobavljačima i prema bankama.

Prihvaćen je i prijedlog da se za svih 20 zaposlenika gradske uprave podignu plaće u prosjeku za 12,57 posto u bruto iznosu i to od 1. lipnja ove godine.

Kako je obrazloženo od strane SDP-ove većine, to je "na tragu povećanja plaća državnim i javnim službenicima, ali i zbog općeg porasta cijena i smanjenja kupovne moći".

Ozbiljan problem u vrtićima

Budući da Supetar ima više malih kandidata za upis nego mjesta u dječjem vrtiću donesena je odluka o načinu ostvarenja prednosti pri upisu. Tom prigodom je gradonačelnica Marković upozorila na ozbiljan problem nedostatka odgojiteljica, što se sve više osjeća i u drugim sredinama u Hrvatskoj.

Gradonačelnica Marković je iznijela ideju po kojoj bi Grad bio spreman stipendirati kadrove za predškolski odgoj, ali bi to sve trebalo prethodno zakonski regulirati na način da nakon razdoblja stipendiranja nastave raditi u Supetru. U predškolskoj ustanovi "Mrvica" u Supetru ima 48 zaposlenih i za njihove bruto plaće je lani izdvojeno 657 tisuća eura.

Donesena je i odluka o osiguranju novca za sufinanciranje izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Gospodarsko-poslovnoj zoni "Žedno-Drage", u Supetru, i to na površini od 1392 četvorna metra. Taj projekt, kako se tvrdi, doprinijet će povećanju stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada i smanjuju količina koje se odlažu na odlagalište, prije svega opasnog otpada, te otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila i krupnog (glomaznog) komunalnog otpada.

Nagrada i Kanaderu

Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog Komisije za dodjelu javnih odličja i priznanja. Tako će ovogodišnja skupna gradska nagrada pripasti "Bračkom zborniku", vrijednoj ediciji kojoj otočani trebaju biti zahvalni da je Brač i znanstveno i kulturno i gospodarski obrađeno i istraženo područje, a prvi broj je izišao još 1940. godine i u njemu je pisao i Vladimir Nazor.

image

Toma Dragičević Kanader

 

Nikola Vilić/Cropix

Grb grada Supetra zaslužio je Petar Petrito Fabijanović za njegov nesebičan doprinos kulturi i sportskom životu grada dok će dvije plakete primiti vatrogasac Toma Dragičević Kanader koji je nedavno otišao u mirovinu te Pjero Mirić za istaknuti doprinos očuvanju dalmatinske klapske pjesme.

Laureatima će nagrade biti uručene na blagdan svetog Petra i Dana grada, 29. lipnja, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 21:48