StoryEditorOCM
Obalakonačno!

VIDEO Zbog loše prognoze vremena novi trogirski most montirat će se večeras oko ponoći. Pogledajte kako teku pripreme

Piše Petra Klarić
18. rujna 2024. - 21:28

Iz Grada Trogira doznajemo da će novi most preko Foše biti postavljen večeras oko ponoći.

Impozantna konstrukcija danas je čak četiri sata putovala Kaštelanskim zaljevom, a njezina konačna destinacija bit će trogirska Foša, odnosno mjesto na kojem je donedavno stajao stari, dotrajali drveni most.

Most, koji je u Trogir na teglenici stigao iz Vranjica, kraj Foše su dočekali brojni oduševljeni građani, gradski oci, ali i ponosni projektanti iz arhitektonsko-urbanističkog ureda "Prostorne taktike".

- Svi dijelimo zadovoljstvo što je most napokon u Trogiru. Iako smo redovno posjećivali radionicu u kojoj se izrađivao i sve to kontinuirano pratili, ovo je sasvim drugačiji i poseban osjećaj. Nedostajao nam je ovaj most posljednje tri godine.

Suvišno je reći koliko će smanjiti gužve oko tržnice i koliko je potreban stanovnicima jezgre, a tome svjedoči i velik broj sugrađana koji su došli vidjeti i snimiti ovaj trenutak - rekao je našoj novinarki Gordani Dragan trogirski gradonačelnik Ante Bilić na "dočeku" mosta.

Kako doznajemo, most će se postaviti večeras jer su za četvrtak najavljene nepovoljne vremenske prilike. Nakon što se konstrukcija postavi, kažu iz Grada, slijedi postavljanje gumirane podloge, rasvjete, sjedalica i druge opreme, a njegovo otvaranje očekuje se za dva tjedna. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Sama konstrukcija, kada se postave svi predviđeni sadržaji, ukupno će težiti 65 tona. Najveća širina mosta iznosit će 10,40 metara, a visina nešto preko 4 metra. Raspon mosta je 25, a ukupna dužina 30 metara.

Iako mnogi nisu vidjeli smisla u postavljanju mosta, još u vrijeme kada je na istom mjestu 2006. postavljen prvi, drveni most, pokazalo se da je on ipak potreban.

Trogiranima, posebice onima koji žive u staroj gradskoj jezgri, on je bio važna poveznica s kopnenim područjem na kojem se nalazi Dom zdravlja, veliki parking, tržnica, drogerije, trgovine (...) pa su mnogi s oduševljenjem dočekali postavljanje ovog, novog mosta.

image

Novi drveni most trebao bi biti postavljen oko ponoći

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 22:56