StoryEditorOCM
ObalaTAKO SE TO RADI

Roditelji male djece u ovom dalmatinskom gradu ne moraju angažirati dadilje, skoro svi mališani upisani u vrtiće

Piše Sandra Barčot
22. rujna 2024. - 13:07

Do kraja godine skoro sva djeca na području Omiša imala bi osigurana mjesta u predškolskim ustanovama.

Naime, nakon drugog kruga upisa za novu predškolsku godinu 2024/2025., ostalo je neupisano oko 50 djece, od toga 40 mališana jasličnog uzrasta.

- U našim vrtićima imamo upisano oko 500 djece, no za 50-tak njih nismo uspjeli osigurati smještaj, ali ćemo za većinu taj problem riješiti do konca godine. U planu je otvaranje dodatnog prostora na Ribnjaku upravo za jasličnu skupinu, preko puta našeg vrtića „Mali gusar” – saznajemo od Ive Tomasovića, gradonačelnik Omiša, gdje djeluje „Dječji vrtić Omiš” koji u svom sastavu ima 11 jedinica, od toga 6 u samom Omišu, u gradu, te pet podružnica u Tugarima, Gatima, Kostanju, Kučićima i u Blatu na Cetini.

- Do kraja godine bit će gotova i nova zgrada vrtića u Srijanima, pa bi time stvarno riješili problem neupisane djece u predškolskoj ustanovi. Eventualno će ostati deset djece neupisano ove godine na području grada - kazuje nam dalje omiški poteštat, koji cjelokupno rješenje ovog problema – upisa djece i u jaslične i vrtićke skupine – vidi u gradnji Centralne zgrade gradskog vrtića na Ribnjaku, projekta koji bi trebao biti gotov za tri, najkasnije četiri godine.

image

Ivo Tomasović na mostu Cetina

Ante Čizmić/Cropix

- Imali smo priliku vidjeti i izložbu u našem Ilirskom sjemeništu na Priku, svih pristiglih radova na arhitektonsko-urbanistički natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zgrade centralnog dječjeg vrtića i nove zgrade javne uprave na području Ribnjaka. Od 29 radova za zgradu centralnog dječjeg vrtića, Ocjenjivački sud je jednoglasnom odlukom dodijelio prvu nagradu za idejno rješenje zgrade centralnog dječjeg vrtića autoru rada DV-20 ONDA ARHITEKTURA d.o.o., Mia Depolo, Nika Dželalija, Franjo Kovačević, Marin Penava i Krešimir Renić. Dok je za odabir idejnog rješenja nove zgrade javne uprave pristiglo 17  radova. Prva nagrada za idejno rješenje nove zgrade javne uprave jednoglasnom odlukom članova Ocjenjivačkog suda dodijeljena je autorima rada UPR- 15, Domagoj Bolanča, mag. ing. arch., Zorana Šimunović, mag. ing. arch., Nikola Mikulić, mag. ing. arch., suradnik: Juraj Hrga, dipl. ing. stroj. – iznosi detalje nove investicije prvi čovjek grada na ušću Cetine, ali nam otkriva i ovo:

- Na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, donijet ćemo i Zaključak o sklapanju Sporazuma o načinu i uvjetima sufinanciranja programa predškolskog odgoja i obrazovanja s trima susjednim općinama. Zadvarje, Brelima i Dugopoljem. Naime, imamo zahtjeve roditelja petero mališana, koji rade u tim općinama, da svoju djecu upišu u te vrtiće, jer nema smisla da djecu voze u omiški vrtić, a radno mjesto im je u tim općinama, koje imaju mogućnost i smještaja naše djece u svojim predškolskim ustanovama.

image

Srijane, radovi na dječjem vrtiću

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 13:08