StoryEditorOCM
Obalamorske opasnosti

Ovo su najotrovnije ribe u našem moru, neke su i ubojite, no kupačima najčešće prijeti pauk. A što ako ugledate peraju?

Piše Mia Uzinić
17. lipnja 2024. - 16:05

Sezona je morskih radosti i uživanja u ribljim delicijama, ali ipak treba biti oprezan! Neki stanovnici Jadrana mogu uzrokovati ozbiljne ozljede, a pojavile su se i nove vrste koje do sada ni najiskusniji nisu susretali. Sve o otrovnim ribama doznali smo od dr. sc. Jakova Dulčića, voditelja Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov. 

– Autohtone vrste riba koje su opasne i mogu izazvati probleme nakon uboda su četiri vrste morskog pauka: bijelac, crnac, žutac i mrkulj, koji žive na svim terenima u Jadranu. Otrovne bodlje na škržnom poklopcu i leđnoj peraji izazivaju neopisivu bol koja se postupno pogoršava do nepodnošljivosti. Čest ulov ribara su škrpina i škrpun, čiji je otrov nešto slabiji pa uzrokuju tek manju bol i crvenilo. 

Žutulja na repu ima bodlju koja je povezana s otrovnim žlijezdama. Kada je ugrožena, može biti nezgodna. Budući da je čest ulov na parangalima, najčešće žrtve su neoprezni ribari, koje ova riba ubode prilikom skidanja s udice. Njezin ubod je bolan, a može izazvati srčanu aritmiju, otežano disanje i vrtoglavicu – kaže Dulčić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 14:13