Malo po malo, s podizanjem svjesnosti o prednostima zdrave prehrane, a, nažalost, po svoj prilici i zbog toga što nas sve više osjeća posljedice stresa na probavni sustav, u nas su se udomaćile namirnice za koje do prije par godina nikad nismo čuli. Sad ih kuhamo, pečemo, pržimo i stavljamo u kolače baš kao da za njih oduvijek znamo.
Jedna od takvih je kvinoja, namirnica porijeklom s obala južnoameričkog jezera Titikaka, koja je na dobrom glasu zbog mnoštva nutrijenata - poput magnezija i mangana te vitamina B1 i E - kao jedna od rijetkih uistinu kvalitetnih zamjena za meso, zahvaljujući tome što sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje inače ne nalazimo u biljnim namirnicama u kompletnom sastavu.
Kvinoja je po mnogočemu puno hranjivija od namirnica kojima služi kao zamjena, primjerice riže i krumpira, no uzalud bi joj to bilo, osim kod onih kojima je zdravlje ozbiljno narušeno, da nije tako zahvalna namirnica u kuhinji. Osim što je izrazito zdrava, kvinoja se dobro slaže sa širokim rasponom drugih namirnica i skuha se za manje od 30 minuta, što vrijedi za svaku od njezinih sorti - od bijele preko žute i crvene do crne, pri čemu su posljednje dvije posebne i po tome što bolje zadržavaju oblik.
S obzirom da se lako priprema u slatkoj i slanoj verziji, kvinoju možemo koristiti kao nutritivno bogatu kašu za doručak, kompletan obrok uz dodatak povrća, samostalno kao prilog te kao zdravi desert. Možete je kuhati samostalno ili s dodacima poput jabuka i drugog voća za slatka jela, odnosno mrkve, luka, graška i drugog povrća za slana, možete je ubaciti u juhe i variva, dodati u wrap, pržiti u obliku popečaka... mogućnosti su gotovo beskrajne.
Za koju se god odlučite, imajte na umu da je kvinoja obložena prirodnim insekticidima, saponinima, koji joj mogu dati gorak okus i otežati probavljanje, pa je svakako isperite, najbolje u cjedilu pod mlazom vode, prije nego što je počnete pripremati. Najbazičniji način za njenu pripremu je kuhanje, koje prema nekim receptima podrazumijeva 2:1 omjer vode i žitarica, dok drugi idu čak do 1:1 pa i 2:1, mnogi tvrde da se najljepše skuha kad se koristi formula 1i 3/4 šalice vode za svaku šalicu kvinoje. Na taj način neće se pretvoriti u kašicu niti ostati suha.
Kada je pripremate za korištenje u slatkim jelima možete je kuhati u mlijeku, a kada je planirate koristiti u slanima, okus će joj biti bogatiji ako je skuhate u juhi, a što se tiče dodataka koji će joj dobro doći pri kuhanju za slatka jela koristite cimet i vaniliju, a za slana lovorov lista, kurkumu, papar i ružmarin.
Nakon što odmjerite omjere i odaberete dodatke, ubacite kvinoju i vodu u lonac, zakuhajte, poklopite i smanjite vatru pa kuhajte 15 minuta. Maknite lonac s vatre i ostavite da odstoji poklopljeno još 10 minuta. Trebala bi biti savršeno skuhana i rastresita pa je odmah možete koristiti kao jednostavan prilog, uz dodatak malo soli i ulja, a može vam poslužiti kao baza za brojna druga jela. Dodate li joj samo par jednostavnih sastojaka kao što su te nasjeckano začinsko bilje, tostirane sjemenke i orašasto plodovo ili izmrvljeni feta sir, imate ukusan prilog pa čak i lagano samostalno jelo.