StoryEditorOCM
Spiza pluspuca od zdravlja

Ovaj je spoj toliko pun zdravih sastojaka da mnogi vjeruju kako je svemoćan: lako se priprema, a okusom oduševljava

Piše Spiza SD
28. travnja 2023. - 07:10

Kvalitetna i uravnotežena, raznovrsna prehrana temelj je zdravlja, no neke namirnice neprestalno izbijaju u prvi plan zbog svoje nutritivne vrijednosti. Među takvim namirnicama je izgledom skromna, ali sastavom bogata cikla, idealno proljetno povrće s malo kalorija i masti, ali zato s obiljem sastojaka koji jačaju organizam, osobito krv.

Nedavno je proglašena jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, a na tržnicama ćete je sad već moći pronaći u izobilju i to mladu i slatku, kakvu je zapravo šteta kuhati. Mlada cikla savršena je na salatu, bilo u slatkoj ili slanoj varijanti, a mi vam je predlažemo u jednoj kombinaciji koja je prije par godina proglašavana gotovo svemoćnom po pitanju zdravlja. Nismo baš sigurni da je svemoćna, ali moćna je, kako fitonutrijentima, tako i okusom.Pritom je i jako ukusna te je idealna za sve one koji baš i ne ljube zemljani okus cikle.

Sve što vam pored lijepe mlade cikle treba za ovu zdravu i ukusnu slatku salatu su mrkva i jabuka, a pun ćete pogodak postići i ako im pridružite naranču, orahe i med. U nedostatku naranče poslužit će i limun.

Ciklu, jabuku i mrkvu najprije ogulite, a zatim ih naribajte. Naranču iscijedite, a orahe nasjeckajte. U zdjelicu ubacite naribano voće i povrće, zalijte ih citrusnim sokom i pokapajte medom - ne trebate pretjerivati, jer svi su sastojci prirodno slatki. Na kraju još sve pospite orasima, promiješajte i uživajte.

Ova salata idealan je međuobrok, a uz dodatak grčkog jogurta ili svježeg sira efektan je doručak u kojem ćete uživati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:21