StoryEditorOCM
Savjetineobično

Treba li u vodu za tjesteninu staviti ocat? Čudan savjet ima smisla u jednom slučaju, provjerite odnosi li se na vas!

Piše Spiza SD
24. svibnja 2023. - 07:10

Tko je god podrobnije istraživao savjete za pripremu hrane, mogao je naići na zaista bizarne ideje, međutim često se zna pokazati da "caka" koja na prvu zvuči čudno zapravo ima poprilično smisla. u potrazi za najboljim savjetima za pripremu hrane već smo nekoliko puta naišli na preporuku o stavljanju par kapi octa u vodu za kuhanje tjestenine. Savjet je to koji do sada zaista nikad nismo čuli... I morate priznati da zvuči neobično.

Prema savjetima koje smo pronašli, poanta dodavanja octa u vodu za kuhanje tjestenine je u sprječavanju njenog lijepljenja i raspadanja pri kuhanju te omogućavanje manistri da jednom kad je skuhana bolje upije umak. Kako se objašnjava, dodatak octa u vodu za kuhanje tjestenine onemogućit će da uslijed kuhanja dođe do slabljenja mreže proteina u tjestenini, koja djeluje kao neka vrsta zaštitne mreže koja zadržava škrob. Ako se to dogodi, škrob na površini tjestenine upija vodu i puca, ostavljajući talog koji uzrokuje lijepljenje tjestenine.

image
Shutterstock

O ovoj se temi raspravlja naveliko, međutim većina stručnjaka navodi kako je riječ o besmislici i da je sve što vam treba kako biste dobro skuhali tjesteninu, bez bojazni da će se raspasti i zalijepiti, velika količina dobro posoljene vode. I malo pažnje. Kako se preporučuje, tjesteninu valja, osobito u početku kuhanja, s vremena na vrijeme dobro promiješati, kako se ne bi međusobno zalijepila niti uhvatila za dno, a to je jednostavnije kad se barata velikim loncem s puno vode.

Što se tiče savjeta o dodavanju octa, on ima smisla samo u jednom slučaju: ako koristite vodu koja je blago lužnata - bilo da je riječ o vodi obogaćenoj ionizatorom ili mineralnoj vodi. U tom će slučaju ph vode utjecati na škrob na gore opisan način, pa je sasvim običan ocat jednostavno rješenje za izbjegavanje tog scenarija - neutralizirat će lužinu i dovesti ph vrijednost na neutralnu, kakva je u sasvim običnoj vodi iz vodovoda.

image
Shutterstock

Događa li vam se često da vam se tjestenina raspadna i zalijepi, provjerite koristite li premali lonac, odluta li vam pažnja prečesto dok kuhate tjesteninu ili vam je voda koju koristite pogrešne pH vrijednosti. Tek u posljednjem slučaju ocat je pravo rješenje za vas i ne brinite, kako kažu oni koji su ovaj trik isprobali, djeluje bez greške i ne utječe na okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:14