StoryEditorOCM
Savjetinova metoda

Svi pričaju o ovim pečenim krumpirima i oduševljeni su, a za osobitu hrskavost zaslužna je - kuhinjska krpa!

Piše Spiza SD
27. svibnja 2023. - 17:53

Sveopću op‘sesiju receptima i savjetima za pripremu krumpira teško je objasniti samo činjenicom da je riječ o svima dostupnoj namirnici ili pričom o "comfort foodu" koji umirujuće, čak blago antidepresivno djeluje na one koji mu pribjegavaju kad žele popraviti raspoloženje. Što god da se krije iza te opsesije, istu je vlo lako zamijetiti već površnim pogledom na društvene mreže, blogove, dorume i portale - svako malo svi se jako uzbude oko nekog novog načina za pripremu krumpira ili oko neke nove tehnike koja jamči njegovu "najbolju ikad" pripremu.

Najnoviji u nizu je recept za pečeni krumpir s limunom, čija je autorica samoproglašena "kraljica krumpira" Poppy O‘Toole. Poppyn način pečenja krumpira započinje čišćenjem 4 do 6 srednje velikih gomolja, po mogućnosti sorte Maris Piper (zamijenite ga brašnasrtim sortama dostupnim kod nas, primjerice Desiree, Monalisa ili Courage) koje potom treba narezati, ubaciti u lonac i preliti hladnom, obilno posoljenom vodom.

Nakoin što zakuha, krumpir treba kuhati dok potpuno ne omekša, 15 do 20 minuta, ubaciti u cjedilo, a cjedilo pokriti cjedilo čistim kuhinjskim ručnikom (za ovaj detalj Poppy tvrdi da je ključan za hrskavost) i pustite krumpir da se suši ili hladi, nazovite to kako hoćete, 10 minuta.

U međuvremenu dodajte ulje u posudu za pečenje i stavite je u pećnicu prije nego što je zagrijete na 175 stupnjeva Celzija, a dok se pećnica grije, protresite krumpire u cjedilu kako bi njihova vanjska strana dobila hrapavu, neravnu površinu.

Kad je pećnica zagrijana, pažljivo izvadite posudu za pečenje, u nju prebacite krumpir i lagano ga promiješajte te sve vratite u pećnicu i pecite 30 minuta.

Za to vrijeme pomiješajte limunov sok, sušeni origano, mljeveni češnjak i po želji malo griza te svemu dodajte tanke kriške limuna. Sve to dodajte krumpiru, promiješajte i pecite još pola sata.

Kada ste spremni za posluživanje, krumpire začinite solju i paprom te ukrasite svježe nasjeckanim peršinom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:50