StoryEditorOCM
Savjetineugodno iznenađenje

Mnogima će ovo biti šok: popularni zdravi doručak umjesto da pomaže mršavljenju - deblja! Evo zašto i kako to ispraviti

Piše Spiza SD
31. svibnja 2023. - 07:10

Mnogi koji su u nekom razdoblju života bili na dijeti ili su barem nastojali jesti što zdravije, u svoje su jelovnike kao nezaobilazan sastojak doručka pa čak i užine ili večere uveli kašicu od zobenih pahuljica. Lako probavljiva, puna vlakana, antioksidansa i vitamina, kašica od zobenih pahuljica idealna je hrana za sve koji žele jesti kvalitetno, a mnoge je mame stavljaju u prehranu djece od najranije dobi, kad se tek upoznaju s krutom hranom.

Međutim, u nastojanju da se jede što kvalitetnije može se i pretjerati pa popularna zdrava namirnica počinje raditi protiv nas, osobito ako smo joj se okrenuli u nastojanju da izgubimo na težini pa zanemarili određene bitne stavke... Mnogima će ovo biti neugodan šok, ali zobena kaša može vas - nadebljati.

image
Shutterstock

Iako su zobene pahuljice za doručak izvrstan način da se nasitite vlaknima i prepune su hranjivih tvari mnogi ljudi pojedu cijelu zdjelu ne znajući koliko se preporučenih dnevnih porcija zapravo nalazilo u toj njoj. Da stvar bude gora, dodatak voća poput datulja, suhih brusnica, grožđica ili banane, koja žličica meda za bolji ikus i punomasni jogurt dodatno podižu kalorijsku vrijednost doručka koji bi trebao biti dijetalan.

Tako "napucana" zobena kašica kao od šale doseže i do 500 kalorija čistih ugljikohidrata koji se probavljaju u samo nekoliko sati, ostavljajući vas gladnima, a također uzrokujući val inzulina koji zaustavlja sagorijevanje masti i pridonosi debljanju u području trbuha.

image
Shutterstock

Sad kad je jasno zašto vam omiljeni doručak mjože postati neprijatelj na putu do zdravlja i vitkosti, idemo vidjeti što se da napraviti da do toga ne dođe. Ponajprije, valja voditi računa o veličini porcija: za doručak je sasvim dovoljno uzeti 50 do 60 grama zobenih pahuljica. Pripaziti bi trebalo i s dodacima: ako baš apsolutno morate dodati bananu, nemojte uzeti više od pola jedne, a toplo vam savjetujemo da je zamijenite jabukom i da je dodate pahuljicama već pri kuhanju, lijepo će ih zasladiti.

Pripazite s dodavanjem orašastih plodova, budite vrlo škrti i ograničite se na jednu žličicu. Umjesto suhog voća koje je jako kalorično te lako podiže razinu šećera u krvi, mudrije je odabrati bobičasto voće, svježe ili zamrznuto.

image
AFP

Dvije do tri žlice jogurta sasvim su vam dovoljne i svakako pripazite da je riječ o jogurtu bez dodanog šećera. Med zamijenite sladilom bez kalorija i količinu mu postupno smanjujte, vjerujte nam da vam nakon nekoliko dana više uopće neće trebati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:52