StoryEditorOCM
Savjetiznanstveno dokazano

Meso s roštilja na zlu je glasu kao toksično, ali jedan zgodan dodatak spriječit će stvaranje kancerogenih spojeva

Piše Spiza SD
23. svibnja 2023. - 15:19

Svi ljubitelji specijaliteta s roštilja zgroze se kad čuju sumorno upozorenje da hrana pripremljena na taj način predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje. Sve one slasne bržole, sočni čevapčići i hrskava piletina puni su, plaše nas liječnici, spojeva koji su toliko štetni da mogu izazvati karcinom. Kratki podsjetnik za manje upućene: riječ je o policikličkim aromatskim ugljikovodicima (PAH), spojevima koji se nalaze u ispušnim plinovima, nastaju tijekom šumskih požara te industrijskih procesa, ali i prilikom termičke obrade hrane. 

Meso pripremljeno na roštilju može imati različiti sadržaj PAH spojeva ovisno o vremenu pečenja, vrsti i količini drva ili drugog načina zagrijavanja, vrsti mesa, udaljenosti od izvora zagrijavanja i vremenskim uvjetima. Istraživanja su pokazala kako se najviše štetnih PAH spojeva može naći u govedini.

image
Shutterstock

Od kad se počelo više govoriti o ovoj opasnoj pojavi, čuli smo različite savjete od onih da bi trebalo koristiti posebni, vertikalni roštilj koji svodi na minimum kapanje masnoće iz mesa na žar (jer to je osobito problematično), kao i da treba pripaziti da se meso prilikom pečenja što manje premazuje uljem, koje potom kaplje na žeravu i uzrokuje toksičan dim. Jedan od savjeta koji se spominjao je da se količina štetnih PAH spojeva u hrani može smanjiti dodatkom začina kao što su luk i češnjak, no nove znanstvene spoznaje otkrivaju kako je u ovu svrhu jako korisna jedna posebna vrsta marinade. Ona od piva i to ne bilo kojeg.

Kako otkriva znanstveni rad objavljen u Journal of Agricultural and Food Chemistry, namakanje mesa u marinadi od piva smanjuje količinu policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) koji mogu nastati kada se meso kuha na vrlo visokim temperaturama. Tijekom ispitivanja korištene su tri vrste piva, pilsner, bezalkoholni pilsner i tamno pivo. 

image
Shutterstock

Crno pivo je pokazalo najjaču učinkovitost, (68,0%), a bezalkoholni pilsner bio je učinkovitiji od klasičnog (36,5% prema 29,5%). Kontrolni i marinirani uzorci mesa sadržavali su osam spojeva iz skupine policikličkih aromatskih ugljikovodika, klasificiranih u prikladne indikatore za kancerogenu moć tih spojeva u hrani. Crno pivo pokazalo je najveći inhibitorni učinak u stvaranju spomenutih spojeva (53%), pa je zaključeno kako je marinada s crnim pivom najučinkovitija u smanjenju stvaranja štetnih spojeva. Sad vas vjerojatno zanima kako je pripremiti.

Marinada od tamnog piva

Sastojci:

200 ml tamnog piva
100 ml ulja
50 ml soka od limuna
1 žličica senfa
4 češnja češnjaka
1-1/2 žličice soli
1 žličica crnog papra
1 žličica svježeg bosiljka
1 žličica svježeg timijana

Priprema:

Pomiješajte ulje i senf, dodajte pivo i limunov sok pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte usitnjeni češnjak, bosiljak i timijan, dodajte sol i papar pa ubacite meso i pokrijte posudu pa je stavite u hladnjak na 2 do 12 sati.

Ova količina je dovoljna za 3,5 do 4,5 kilograma mesa, a okusom najbolje paše uz piletinu.

Za govedimu iskušajte ovu mješavinu.

Pivska marinada za govedinu

 

Sastojci:

100 ml tamnog piva
2 žlice teriyaki umaka
2 žlice smeđeg šećera
½ žličice soli
½ žličice crnog papra
½ žličice češnjaka u prahu

Priprema:

U zdjeli pomiješajte pivo, teriyaki umak i smeđi šećer. Meso nabockajte vilicom, prelijte marinadom i ostavite da odstoje oko 5 minuta. Pomiješajte sol, papar i češnjak u prahu pa polovicom smjese pospote meso i ostavite da stoji 10 minuta. Okrenite ga, pospite ostatkom začina i nastavite marinirati još 10 minuta pa izvadite meso.

Marinadu zakuhajte i reducirajte pa je koristite za premazivanje mesa posljednjih nekoliko minuta prije kraja pečenja kako biste poboljšali okus i osigurali sočnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:07