U posljednje vrijeme puno se priča o sigurnosti mesa i mesnih proizvoda, a potrošači postaju neugodno svjesni bezobraznih praksi kojima pribjegavaju neki proizvođači i distributeri, poput pumpanja mesa vodom u svrhu postizanja veće težine. Nakon napisa o višekratnom zamrzavanju i odmrzavanju istih komada mesa i preprodaje mesa neistinito deklarirane zemlje porijekla nije na odmet podsjetiti se dobrih starih pravila o prepoznavanju svježeg i visokokvalitetnog mesa.
Kvalitetno meso, za početak, treba biti odgovarajuće boje, a površina bi mu morala blistati. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, jednako tako i perad. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna, dok je za svinjetinu idealno da je blijedoružičasta. Vidite li meso sivkastih nijansi, od takvih komada - bježite.
Dobar komad mesa također bi trebao imati ponešto unutarmišićne masti, uočljive po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano, jer upravo takva masnoća daje mu dobar okus, mesnoću i sočnost.
Kupujete li zapakirano meso, pripazite na vodu - nje nipošto ne bi smjelo biti, niti bi podložak kojeg se ubacuje kako bi upio tekućinu koju meso otpušta smio biti jako mokar i krvav. Leži li meso u krvavoj vodi, to znači da nije svježe. Pri kupovini zapakiranog mesa ne zaboravite ni test prstom: kad ga pristisnete prstom, mora se brzo vratiti u svoj originalni oblik. Ostane li udubljenje, ne kupujte.