StoryEditorOCM
Receptisavršen spoj

Zaboravite veliku s toplim i sve ostale varijacije na temu, ovaj napitak s kavom je najveći hit. Evo kako ga pripremiti

Piše Spiza SD
7. lipnja 2023. - 08:05

Kako temperature rastu, sve nam je manje do vrućih napitaka i hladni dobivaju na cijeni. To u slučaju kave znači da ćete na neko vrijeme zaboraviti na veliku s toplim ili koja god varijacija na tu temu je vaš trenutni favorit te prednost dati ledenom napitku s kavom koji je trenutno veliki hit. I ne mislimo na iced coffee.

Čarobna riječ je - affogato.

U prijevodu s talijanskog ta izraz znači "utopljeno", ali nemojte da vas odbiju ružne asocijacije. Jedino što je ovdje utopljeno je sladoled i to, pogađate, u kavi. Pogledajte samo kako to dobro izgleda...

Trenjutno je najpopularniji upravo ovako pripremljena affogato: u šalici obloženoj sladoledom u koju se izravno ulijeva espresso. No ne postoji univerzalni recept za ovaj fini napitak pa ga svatko priprema po svome guštu. Ono što je važno je pritom poštovati dva pravila: da se okus sladoleda koji ste odabrali ne "tuče" s okusom kave (dakle, prekrižite jagodu, limun i slično) i da je kava zaista dobra - dobar, ali ne prejak espresso ili kava iz kafetijere su najbolji izbori.

Jedan od boljih recepata na koje smo naišli uključuje i dodavanje malo kremastog čokoladnog namaza, no taj detalj možete i izostaviti. Iako ne vidimo zašto biste to napravili...

Affogato

Sastojci:

1 espresso ili salica kave iz kaferijere
2kuglice sladoleda od vanilije, čokolade, kave ili karamele
1 žličica Nutelle ili sličnog namaza
malo šlaga (po želji)

Priprema:

U šalicu u kojoj ćete poslužiti affogato ubacite žličicu Nutelle. Napunite je sladoledom. Skuhajte kavu i ulijte ju u šalicu. Vaš izbor je hoćete li je koristiti vruću li ćete pričekati dok se malo ne ohladi. Nećete pogriješiti ni ako na vrh stavite malo šlaga, najbolje onog zaleđenog iz čašice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:42