StoryEditorOCM
Receptipecite i guštajte

Pizza napolitana je ukusnija i lakše probavljiva od klasične, evo kako je uspješno pripremiti. Tri stvari su ključne

Piše Spiza SD
6. lipnja 2023. - 20:05

Odavno su zanama dani debelih, "bakinih" pizza, danas svi peku napolitane - tanke, lagane i savitljive, jer to je u skladu s njihovom izvornom namjenom: nekoć su bile isključivo ulična spiza pa je bilo važno da se mogu lako prekolopiti i progutati u 2-3 zalogaja.

Napolitanu je malo teže pripremiti, ali trud se isplati jer je vrlo ukusnai lagana, a pritom i lakše probavljiva. Razlog je u dugoj fermentaciji, tijekom koje se škrob razgrađuje u puno većoj mjeri nego kad se tijesto diže samo pola sata do sat. Ova je stavka neizostavna za dobru napolitanu i zato je nipošto nemojte požurivati.

Druga stavka koju bi valjalo poštovati ako se nadate dobro mrezultatu je izbor vrste brašna, a on je 00. 

Treća se odnosi na način pečenja, a taj bi glasio: što brže na što višoj temperaturi. Cilj vam je oponašati uvjete u krušnoj peći, pa pećnicu pošteno "nagarite"!

Domaća pizza napolitana

Sastojci:

1 kg brašna tipa 00
600 ml vode
5 žličica soli
½ žličice suhog kvasca

Priprema:

Rastopite sol u mlakoj vodi pa u tu otopinu dodajte kvasac. Nakon što ste sve dobro promiješali dodajte 100 g brašna i promiješajte. Nastavite dodavati brašno na isti način uz neprekidno miješanje (drvenom žlicom, ne mikserom), a kad ste sve dodali tijesto još dobro izmijesite rukama.

Mijesite sve dok se ne prestane lijepiti za ruke pa ga pokrijte krpom i pustite da se diže. Bitno je da prije korištenja odstoji barem šest sati na sobnoj temperaturi, a još bi bolje bilo da prenoći u hladnjaku, u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi, kako mu se površina ne bi isušila.

Ako ste ga držali u hladnjaku, izvadite ga barem sat vremena prije korištenja.

Pećnicu zagrijte na maksimum, a zajedno s njom i lim na kojem ćete peći pizzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:39