StoryEditorOCM
Receptislasne pogačice

Peciva sa sirom mekana kao pamuk: po ovome su receptu jako ukusna i brzo gotova, a zbog jednog sastojka tope se u ustima

Piše T. S. M.
22. travnja 2024. - 07:05

Teško je odoljeti svježe ispečenim pecivima, osobito kad su primamljivo okruglasta, mekana kao pamuk i puna fine arome sira. Ako vam je nakon ovog opisa došlo da ih zagrizete, baš dobro jer imamo recept. Jednostavan, bez previše posla i kompliciranja.

Po ovom ćete receptu dobiti ukusne, mekane, mirisne pogačice, tako fine da se tope u ustima. Tajna uspjeha je u dodatku kiselog vrhnja, zbog kojeg se baš lijepo napuhnu i dobiju nježniju teksturu.

image
Shutterstock

Što se tiče okusa, taj je na vama, odnosno na siru koji ćete odabrati: ako želite blaži okus jer ćete pogačice jesti s paštetama i namazima, poslužit će vam gouda ili trapist, a ako želite pikantnije pogačice koje možete poslužiti kao grickalicu uz vino, odaberite parmezan ili pecorino. Ako ih planirate grickati uz pivo, bit će savršene s dodatkom cheddara, masdamera ili ementalera.

image
Shutterstock

Pecivo sa sirom

Sastojci:

500 g brašna
200 g sira
10 g suhog kvasca
200 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
​2 jaja
1 žlica šećera
​1 žličica soli
1/4 žličice papra

Priprema:

Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Smjesi dodajte jaja, vrhnje i naribani sir, a zatim postupno dodajte brašno sa solju i paprom. Kad dobijete mekano tijesto, pokrijte ga i ostavite 20-ak minuta da naraste.

Tijesto potom prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga pa okruglim kalupom (ili čašom) režite pogačice i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.

Po želji ih možete premazati razmućenim jajem i posuti sjemenkama, ali nije nužno.

Ostavite ih da odstoje još 20-ak minuta pa ih pecite 10 minuta u pećnii zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 07:07