U našem slatkom nostalgičnom serijalu sjetili smo se još jedne slastice koja se naveliko pripemala prije kojih tridesetak godina, da bi s vremenom, barem na našim prostorima, pomalo potonula u zaborav.
Riječ je o kolaču šaljivog naziva šuškavac torta, koji neobično ime duguje činjenici da, dok ga jedete - šuška. Za to su krive kore od bjelanjka, koje lijepo hrskaju dok kolač nestaje, a što se tiče žumanjaka, e ti su tek dobro iskorišteni - dio su bogate kreme s prženim lješnjacima i tučenim slatkim vrhnjem, a u nekim se verzijama žumanjcima umjesto lješnjaka dodaju otopljena čokolada i kava.
Teško je reći što je bolje, ali jedno je sigurno: sve skupa je vrlo jednostavno, a jako ukusno. Nikakvo čudo što je šuškavac torta bila tako popularna.
Šuškavac torta
Sastojci:
Za kore:
10 bjelanjaka
350 g šećera
2 žličice octa
1 vrećica vanilin šećera
Za kremu:
300 g pečenih lješnjaka
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
150 ml mlijeka
10 žumanjaka
5 žlica šećera
Glazura:
200 ml slatkog vrhnja
200 ml mlijeka
1 vrećica praška za šlag
Za ukras:
Krupno sjeckani lješnjaci
Priprema
Pet bjelanjaka miksajte na pari s pola količine šećera na pari desetak minuta pa dodajte žlicu octa i još kratko miksajte. Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 120 stupnjeva da se suši dva sata.
Isto postupite s ostatkom sastojaka.
Lješnjake usitnite i potopite u vruće mlijeko.
Za kremu na pari miješajte žumanjke i 5 žlica šećera dok ne posvijetle, a šećer se potpuno rastopi. Pustite da se ohladi.
Odvojeno izmiksajte šećer u prahu s maslacem pa ih dodajte u ohlađenu smjesu od žumanjaka, a na kraju dodajte i lješnjake.
Pomiješajte hladno mlijeko, slatko vrhnje i prah za šlag, pa tucite dok se lijepo ne zgusne.
Prvu koru stavite na pladanj za posluživanje pa po njoj rasporedite kremu i pola količine šlaga, zatim je poklopite drugom korom pa ponovite postupak. Na kraju sve pospite sjeckanim lješnjacima i ostavite u hladnjaku da se ohladi i stisne.