StoryEditorOCM
Receptidoza nostalgije

Nekoć su svi pripremali ovo jelo, danas ga pamte samo obožavatelji. Prisjetimo se koliko je dobro uz odličan recept!

Piše Spiza SD
1. lipnja 2023. - 12:32

Baš je zanimljivo promatrati kao određena jela ulaze u modu da bi potom iz nje izašla i nakon nekoliko godina ostala u sjećanju samo najvećih zaljubljenika. Nedavno smo vas podsjetili na francuski krumpir, koji je bio ogroman hit prije 30-ak godina, a primjera je još puno - sjetite se samo raznoraznih vrsta sataraša i paprikaša, nadjevenih bublica kojima smo se veselili na dječjim rođendanima, a primjera ima i u modernijoj gastronomiji, poput donedavno svepristunih pjenica i postelja, koje danas malo koga uzbuđuju.

Jedno od jela koja su nekoć bila hit su i punjene palačinke, koje ćete danas rijetko gdje pronaći u ugostiteljskoj ponudi, a nismo sigurni ni priprema li ih tko više i kod kuće. Ako ste ih nekoć voljeli ili ih pak još niste ni stigli zavoljeti, nudimo vam jedan dobar recept.

Pohane palačinke

Sastojci:

500 g brašna
300 g kuhane šunke
200 g polutvrdog sira po izboru
100 g parmezana ili drugog tvrdog sira
200 g sirnog namaza
200 ml mlijeka
200 ml mineralne vode
150 g krušnih mrvica
2 trokutića topljenog sira
2 jaja
sjeckani peršin
sol, papar

Priprema:

Od 400 g brašna, 150 ml mlijeka, mineralne vode, jednog jaja i malo soli napravite tijesto za palačinke pa ih ispecite na malo ulja.

Pripremite nadjev tako što ćete pomiješati sjeckanu šunku, naribani sir, parmezan, krem sir i sir u trokutićima te im dodati sjeckani peršin i malo papra.

Nadjevom napunite palačinke. Pazite kad ih motate, dobro zataknite krajeve kako nadjev ne bi iscurio prilikom prženja.

Zamotane palačinke ispohajte: uvaljajte ih u preostalo brašno, jaje razmućeno s malo vode ili mlijeka te krušne mrvice. Pržite u dovoljno ulja da prekriva palačinku do polovice te ih poslužite uz zelenu salatu i tartar umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:23