StoryEditorOCM
Receptitko je za paštu?

Kultno talijansko jelo još nam je draže u izvedbi splitske chefice: pogledajte što je dodala originalu, super je!

Piše Spiza SD
1. lipnja 2023. - 16:04

Kad nastupi glad, malo kome je do kompliciranih recepata: u slučaju kruljenja u trbuhu definitivno vrijedi pravilo "brže je bolje". Talijani imaju puno dobrih "brzinskih" recepata, a jedan od najpoznatijih je za tjesteninu aglio e olio, odnosno manistru s češnjakom i maslinovim uljem, kao i pecorinom i peperončinom, premda se ne spominju u nazivu.

Vrlo dobru interpretaciju tog recepta sa zanimljivim "twistom" vidjeli smo na Dobroj hrani, čijoj ga je ekipi otkrila cplitska chefica i kćerka legendarnog Game, Ivana Gamulin iz restorana Villa Spiza (cijele priče se podsjetite ovdje).

Pa evo kako chefica Ivana radi ovo jednostavno, a ukusno jelo koje je s pravom postiglo kultni status. 

image
Ante Čizmić/Cropix 

Ivanini aglie e olio

Sastojci:

glavica češnjaka izrezana na listiće
slani inćuni
peperončino
linguini
maslinovo ulje
malo pekorina
sol, papar
nasjeckani list peršina

Priprema:

U kipućoj slanoj vodi kuhati paštu (oko 150 g). U međuvremenu zagrijati dio maslinova ulja te dodati 4-5 inćuna, glavicu češnjaka narezanu na listiće i 1-2 peperončina nasjeckana na sitno. Pirjati pazeći da ne požmari (izgori) jer će biti gorko. Pirjati dok se inćuni ne raspadnu. Maknuti s vatre. Kad je pašta al dente, prikladnom vadilicom staviti linguine direktno u šugo i sve dobro protresti i promiješati. Probati, uskladiti okuse, posuti pekorinom i poslužiti uz još malo maslinova ulja. Po želji, možemo posuti peršinom. Količine u receptu su za otprilike jednu gladnu osobu.

* Malo vode u kojoj se kuha pašta može se dodavati za vrijeme pirjanja luka kako ne bi zagorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:34