
U posljednje vrijeme društvene mreže pune su recepata za uštipke, kao da su svi najednom otkrili koliko je to starinsko jelo ukusno i praktično: dovoljno je pomiješati sastojke pa žlicom grabiti tijesto i pržiti ga na vreloj masnoći - uz samo malo truda za čas je gotova poslastica koja savršeno prija uz slatke namaze, džemove, sir, ajvar, hummus...
Jedan od najjednostavnijih recepata za uštipke baš nas je oduševio pa vam ga prenosimo. Imat ćete nekih 10 minuta posla, a uživat ćete bolje nego u bilo čemu iz pekare.
Original zahtijeva kiselo mlijeko, a ako vam ga bude problem nabaviti ili vam trenutno nije pri ruci, pomozite se jogurtom koji ćete malo razrijediti mlijekom ili vodom. Druga opcija je ubaciti u mlijeko malo limunovog soka.
Brzi uštipci
Sastojci:
250 ml kiselog mlijeka
250 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 jaje
malo soli
Priprema:
Pomiješajte jaje i kiselo mlijeko pa im dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Uz pomoć žlice grabite tijesto i pržite ga na vrelom ulju. Po želji ulju dodajte malo svinjske masti, za izvorni okus.
Pržene uštipke vadite na upijajući papir pa ih poslužite uz slatke ili slane namaze ili ih samo pospite šećerom.