StoryEditorOCM
Županija‘Koračajmo zajedno‘

Županijska udruga slijepih iz Europskog socijalnog fonda povukla oko 100 tisuća eura: Osam gerontodomaćica brinut će o 48 potrebitih osoba

Piše Katarina Rudan
18. studenog 2020. - 13:08

Početkom rujna šibensko-kninska Udruga slijepih pridružila se brojnim ustanovama, jedinicama lokalne samouprave i udrugama civilnog društva u provođenju i korištenju sredstava iz Nacionalnog programa zapošljavanja žena "Zaželi", koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Zahvaljujući logistici koju imaju u Udruzi "Mladi u EU" iz Šibenika, koja im i inače radi prijave projekata na natječaje za povlačenje nepovratnog novca iz raznih izvora, prošli su i na ovom projektu.

– Oni su nam "desna ruka" kad se radi o prijavama projekata, jer teško je imati kadar, a pogotovu Udruzi slijepih, koji bi mogao obaviti taj posao. A njima u Udruzi "Mladi u EU", to je – rekao bih – svakodnevni posao i odrade to kao od šale. Nama je to od velikog značenja i kad god ih zamolimo za pomoć, pomoć i dobijemo – kaže Darko Juras, tajnik šibensko-kninske Udruge slijepih.

Za projekt naziva "Koračajmo zajedno", koji traje osamnaest mjeseci, iz Europskog socijalnog fonda povukli su 739.840 kuna.
– Zaposleno je osam teže zapošljivih žena na tržištu rada koje se brinu o 48 korisnika. Na tom projektu radit će godinu dana, a na Pučkom učilištu "Libar" odmah su prošle edukaciju za gerontodomaćice i svaka od njih ima šestero korisnika. Osim na području grada Šibenika, korisnike imamo i u Tribunju, Sitnom Donjem, Ražinama, Brodarici i drugim mjestima. Projektom je, osim edukacije i plaća, obuhvaćeno i financiranje mjesečnog paketa higijenskih potrepština za korisnike, te mjesečna autobusna karta za područje grada Šibenika – kaže voditeljica projekta "Koračajmo zajedno" Milena Trlaja.

Zbog toga su pri zapošljavanju žena, koje primaju neto minimalnu plaću, odnosno 3250 kuna, vodili računa da se zaposle žene iz mjesta u kojima ima članova Udruge ili njihovih članova uže i šire obitelji kojima je pomoć u kući potrebna.

– Kako se radi o osobama starije životne dobi koje su nerijetko nepovjerljive prema novim licima, zapravo je najbolje rješenje da su to žene iz njihove sredine koje poznaju otprije. S druge strane, lakše je to i ženama jer ne moraju, na primjer, iz Šibenika putovati za Primošten ili Sitno Donje i plaćati troškove putovanja – kaže Trlaja.

– Nažalost, sad su ovi projekti financijski oslabljeni, te drugi troškovi koji su se prije pokrivali, kao što su oprema, gorivo i slično, danas više ne prolaze kao opravdana financijska sredstva – kaže Juras.

Trlaja dodaje da su u protekla nešto više od dva mjeseca rada zadovoljne i žene i osobe kojima pružaju pomoć u kući. Obilaze ih prema rasporedu i dogovoru, obavljaju kućanske poslove, brinu se o higijeni prostora u kojem žive, nabavljaju im namirnice, lijekove te sve ostalo što im je potrebno.

Inače, Udruga slijepih trenutačno broji oko 160 članova uglavnom starije životne dobi, a osim projekta "Koračajmo zajedno" šestu godinu provodi se i projekt videćeg pratitelja, što članovima itekako puno znači. Nakon što su dobili prvog videćeg pratitelja, za čiji rad su sredstva osigurana preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nakon nepunih godinu dana, dobili su i drugog kroz projekt "Tvoja ruka vodi me", koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog programa.

Bio je to veliki korak naprijed za Udrugu i njezine članove jer dvojica videćih pratitelja danas skrbe o 44 osobe. Posjećuju ih, vode kod liječnika, obavljaju kupnju, plaćaju račune za njih te obavljaju sve ostalo što je potrebno i u svakom su im trenutku na raspolaganju.

20. travanj 2024 03:30