StoryEditorOCM
Županijatko će nas liječiti?

Županija se bori s nedostatkom liječnika. Na otocima je najgore: Turista je sve više, a nas sve manje‘

Piše Šibenski.hr
8. rujna 2023. - 17:11

I ove sezone veliki su problemi s nedostatkom liječnika na otocima. Na Murteru je, primjerice, u špici sezone trostruko veći broj ljudi, i to ne samo zbog turista i vikendaša, nego i nautičara koje privlači blizina kornatskog arhipelaga. Natječaji su trajno otvoreni, no liječnike koji bi radili u sezoni nikako ne uspijevaju privući.

Domaći i strani turisti, vikendaši, otočani, procjenjuje se da ih je u špici sezone i do 12 tisuća. A samo tri tima obiteljske medicine u Tisnome i Murteru skrbe se o svima njima.

- Svaka sezona je sve gora i gora - turista je sve više, a nas ima sve manje i manje, rekla je za HRT Gordana Bojčić, medicinska sestra, Tisno.

Pacijente ne odbijaju. Makar u pitanju bila i banalna posjeklina ili ubod ježinca.

- I onda je tu procedura ne samo obraditi pacijenta s medicinske strane nego i administrativno. Različito se upisuju pacijenti koji su iz Hrvatske, koji su iz EU, a imaju europsko zdravstveno osiguranje i svi ostali onda pacijenti, ističe doktor Fabijan Jelovčić, Murter.

Primaju i hitne slučajeve. Nedavno su prvu pomoć pružili žrtvi prometne nesreće, s prijelomom.

- To je trebala hitna obaviti, međutim oni stvarno ne mogu pokrit sve jer to je ludilo tu, jer doktora ima svake druge smjene, kaže doktor Ivan Stegić, Tisno.

Naime, hitna u Tisnom samo u sezoni ima liječnika u timu. Umjesto pet, uspjeli su pronaći i zaposliti samo troje, čak i uz ponudu smještaja.

- Problem leži uglavnom u jedinicama lokalne samouprave koje bi se na neki način trebale puno više angažirati u smislu pružanja adekvatnih benefita tim ljudima da ih privuku da rade na tim područjima, ističe Tomislav Jukić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Pa ondje nerijetko liječe i oni koji su odavno zaslužili mirovinu.

Uvijek dostupna i odgovarajuća zdravstvena skrb, trebala bi biti dio turističke ponude. Jer gosti "Lijepu našu" za odmor biraju i zbog osjećaja sigurnosti.

Krolo: Turističke ambulante potencijalno rješenje

Dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, rekla je kako godinama nije išla na godišnji odmor preko ljeta.

- Nema mladih doktora koji bi vas mijenjali, a svi bi htjeli biti u sedmom i osmom mjesecu na godišnjem, onda radije ostanete raditi i to ostavimo za kasnije, objašnjava za HRT Krolo.

Krolo je komentirala kroničan nedostatak liječnika s kojim se suočavamo u turističkoj sezoni.

- Općenito je manjak liječnika obiteljske medicine koji su cijelu godinu opterećeni s brojem pacijenata i zahtjeva koji su sve veći i sve više stanovništva treba našu pomoć, tako da kad dođe ljeto i kad se broje turisti u milijunima, liječnici koji inače tu rade i imaju velik broj svojih pacijenata, dobivaju i deset puta više pacijenata o kojima se skrbe, rekla je Krolo.

Smatra kako bi rješenje moglo biti u otvaranju turističkih ambulanti.

- Takvi prijedlozi postoje već godinama, međutim ono što je problem je da te turističke ambulante ako se i otvore, nisu ugovorene s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, odnosno usluga se u njima naplaćuje. Zbog toga svi koji imaju zdravstveno osiguranje, bilo iz Hrvatske ili Europske Unije, ne žele platiti uslugu u turističkim ambulantama i dalje se koriste uslugama obiteljskih liječnika, Krolo objašnjava.

Krolo dodaje i kako je važno poticati mlade liječnike na biranje primarne zdravstvene zaštite.

- U svakom slučaju potreba za liječnicima obiteljske medicine je velika i to se sve više osjeća te općenito liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, treba ih stimulirati na razne načine, puno većim plaćama i boljim uvjetima rada, zaključila je Krolo.

 

28. travanj 2024 15:32