StoryEditorOCM
Županijacrvena zemlja

Župan Jelić protiv zatvaranja vojnog poligona kod Knina: ‘Kad bi se to dogodilo, nama bi život postao nemoguć‘

Piše Hina, D. R./JL
22. lipnja 2024. - 08:41

Zadarsko županijsko Državno odvjetništvo izvijestilo je da će Republici Češkoj biti ustupljena kaznena prijava protiv 46-godišnjeg državljanina Češke u slučaju eksplozije u kojoj je u srijedu u Bilišanima smrtno stradalo devetogodišnje dijete, njegov sin.

Zadarska policija osumnjičila je 46-godišnjaka za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti povezano s dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

DORH je u petak objavio na svojim stranicama da će kaznena prijava biti ustupljena Češkoj s obzirom na to da su svi sudionici događaja češki državljani s prebivalištem u Češkoj zbog čega će postupak biti lakše i ekonomičnije proveden pred tamošnjim pravosudnim tijelima.

Policija tereti Čeha da se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona na kninskom području nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Lakomisleno je s djetetom ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni 46-godišnjak osobno stavio u svoj automobil, utvrdila je policija.

RTL Televizija piše da se 46-godišnjak fotografirao s granatom.

Osumnjičeni je nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavio vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se aktiviralo.

Uslijed eksplozije, dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede.

RTL Televizija javlja da je desetak čeških motorista u petak na vlastitu odgovornost otišlo na područje Vojnog poligona "Josip Markić". Jedan je motorist RTL-u rekao da je svjestan da se radi o opasnom vojnom poligonu. Motorist je dodao da nigdje nema zabrane niti policije te da je pretpostavio da može normalno voziti sa svojim kolegama na vlastitu odgovornost.

Hrvatska vojska Vojni poligon "Josip Markić" (poznatiji je pod imenom "Crvena zemlja") koristi za obuku, u njemu važe najstrože mjere sigurnosti i zabranjeno je njime prolaziti. Nakon svake obuke, provodi se sanacija i čišćenje od ostataka eksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava.

RTL je šibensko-kninskog župana Marka Jelića pitao treba li zbog spomenutog incidenta poligon zatvoriti. Jelić je protiv potpunog zagrađivanja "Crvene zemlje". "Ja nisam za to da potpuno zatvorimo jer kad bi se to dogodilo nama bi život građanima i drugima koji dolaze sustavno turistički posjetiti najviši vrh Hrvatske, život bi postao nemoguć. Mislim da se svi trebamo držati upozorenja i obavijesti koje dobivamo i zdrave pameti, a zdrava pamet nalaže - ako vidite nešto opasno, nećete to dirati", rekao je Jelić.

Iako je vojska nakon svakog pucanja dužna počistiti sve za sobom, nije uvijek moguće počistiti baš sve opasne predmete. "Moram naglasiti da je Hrvatska sigurna zemlja, da se ovo dogodilo na području koje je označeno kao opasno kojim se može dogoditi da se pronađu zaostala ili sredstva uslijed provođenja vojnih vježbi", rekao je za RTL glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

RTL je prenio i izjavu koju ju je izvor blizak spomenutoj češkoj obitelji dao češkim medijima. "Dijete te obitelji vjerojatno je krenulo u grmlje u zahod, ne znam. Navodno je tamo našao granatu. Podigao ju je i očito htio pokazati ostalima, a dok se približavao autima, granata je eksplodirala. To je ubilo malog dječaka. Hrvatska policija to pokušava baciti pod tepih sad prije nego počnu godišnji odmori", rekla je osoba zaštićenog identiteta.

Jutarnji list iz dobro obaviještenih izvora doznao je detalje koji su prethodili tragičnoj smrti dječaka o čemu opširnije možete pročitati OVDJE

22. lipanj 2024 08:41