StoryEditorOCM
ŽupanijaJELIĆ I BURIĆ SU RASTURILI

Zdravko Pilić analizirao je lokalne izbore u Šibensko-kninskoj županiju: Veliki je uspjeh HDZ-u ‘oteti‘ županiju

Piše Zdravko Pilić
31. svibnja 2021. - 10:31

Marko Jelić pobijedio je Gorana Pauka u dvoboju za šibensko-kninskog župana i tako ga zaustavio u pohodu na četvrti uzastopni mandat, postavši prvi "nehadezeovski župan" otkako je županija osnovana. Veliki je to uspjeh ne samo Jelića, čiji je dosadašnji suradnik i dogradonačelnik Marijo Ćaćić postao novi gradonačelnik Knina, pobijedivši dojučerašnjeg Paukova zamjenika Nikolu Blaževića, u drugom krugu izbora za načelnika Zvonimirova grada, nego i cijele ujedinjene oporbe koja je stala iza njega. U prvom redu Stipe Petrine, čija je Iris Ukić Kotarac bila na Jelićevoj listi kao dožupanica, ali i SDP-a i Škorina Domovinskog pokreta, te Mosta i Nezavisne liste Loza, koji su također stali iza njih u drugom krugu, uz nezavisne načelnike općina Tribunj, Pirovac i Murter, te još nekoliko manjih nezavisnih lista po županiji. Pokazalo se to kao dobitna kombinacija, koja je konačno otključala bravu dosadašnje HDZ-ove utvrde na šibenskoj rivi.

Krik i bijes

HDZ je u proteklih tjedan ili dva, nakon prvotnog šoka i iznenađenja – ne toliko zbog toga što je Jelić ušao u drugi krug, koliko što je dobio i više glasova od njihova kandidata – krenuo u oštru kampanju, pokušavajući ga prikazati tek kao "fina usta trbuhozborca iz Primoštena, "psovača s plakata" Stipe Petrine, čija će "lutka na koncu" biti. Na taj su način htjeli mobilizirati svoje birače, ali i djelovati na one neodlučne, pasivne. No, očito je da u tome nisu uspjeli. Kao što je očito i to da je županija bila zrela za promjene, a Jelić je za njih bio samo dobar katalizator, koji je dotad nespojive, obične materijale pretvorio u sasvim novu pobjedničku slitinu. No, ono što je najbitnije je to da je nakon tjedna "krika i bijesa", u nedjelju navečer, unatoč tome što je Paukovo stabilno zamijenilo Jelić/Petrinino nestabilno, nastupilo – razvedravanje.

Nediljko Dujić i Goran Pauk sportski su, još i prije objave službenih rezultata, čestitali Marku Jeliću i poželjeli mu puno sreće i uspjeha u radu. A Jelić se također ponio državnički, odnosno županski i gospodski, pa je kazao: "Nema više tko je za koga glasovao. Ovo je županija sviju nas!" Iris Ukić Kotarac, desna ruka Stipe Petrine, nije, međutim, bila tako ekumenski raspoložena, pa je u prvim reakcijama nakon pobjede kazala: "Slijedi nam veliko čišćenje, veliko pospremanje i jedan novi život u županiji." Očito je da se njih dvoje još uvijek nije uskladilo, barem u izjavama.

Miroljubivo je bilo i u Šibeniku, gdje je SDP-ov Tonči Restović također promptno nazvao pobjednika, svojeg protukandidata, dr. Željka Burića i džentlmenski mu čestitao na pobjedi. I spremno obećao kako njegovi vijećnici neće igrati prljavo i kako će biti konstruktivna oporba. Dr. Burić osvojio je treći uzastopni mandat na čelu grada Šibenika, što nikome prije nije uspjelo, ali taj je povijesni rezultat ostao u sjeni Jelićeva jer je bio – očekivan. Burić i njegov zamjenik Mileta rasturili su u drugom, kao i u prvom krugu – dobili su u njemu 10.844 glasa, što je za 3000 glasova više nego u prvom, a SDP-ov Restović 6080 u drugom, a u prvom 3100. Uspjeh Marka Jelića i oporbe u županiji pogurao je, dakle, i SDP-ovca Restovića, ali HDZ-ovu dvojcu u Šibeniku ni svi zajedno nisu mogli ništa. U ovom su trenutku jednostavno bili prejaki. Jači i od vlastite stranke, čiji je kandidat za župana Goran Pauk u Šibeniku dobio tek 7315 glasova. Puno manje od Burića, a tek nešto više od SDP-ova Restovića.

A ostali?

Sinergijski učinak pobjede Marka Jelića u prvom krugu za župana najbolje je vidljiv na primjeru Vodica, do jučer još jedne HDZ-ove utvrde. Tamo je HDZ-ov gradonačelnik Ante Cukrov Desto prošao kroz iglene uši, odnosno "za prsi" je dobio svoju protukandidatkinju iz NL Stipe Petrine Sanju Radin Mačukat i postao novi prvi čovjek Vodica, umjesto dosadašnje gradonačelnice, stranačke kolegice, doktorice Nelke Tomić. Desto – inače poznati brodar – dobio je 2357 glasova, a Radin Mačukat, iza koje je očito stala cijela oporba, samo 150-ak glasova manje, ili 2199. A prije samo dva tjedna, u prvom krugu, razlika je bila golema – Cukrov je imao gotovo 2000 glasova, a Sanja Radin Mačukat niti 1000, odnosno upola manje, 22 prema 45 posto!

Uspjeh Jelića i Petrine na izborima pogurao je u drugi krug i Nezavisnu listu Ljube Županovića Lebe u Rogoznici, ali je tamo HDZ-ov Marijo Mladinić ipak bio prejak, pa će tako "zajedničari" tamo, kao i u Vodicama, imati načelnika iduće četiri godine. To im je – uz Vodice i Šibenik – koji su ipak gradovi, još jedina primorska, odnosno morska općina koja im je preostala. Tisno će i nadalje voditi SDP-ov poteštat, koji je dobio jedino tamo u Šibensko-kninskoj županiji. Umjesto Ivana Klarina, načelnik će biti Kristijan Jareb, koji je u drugom krugu pobijedio HDZ-ova kandidata Edgara Skračića.

26. travanj 2024 08:49