StoryEditorOCM
ŽupanijaREKREACIJSKI RIBOLOV

Za područje NP "Kornati": Posebne godišnje dozvole Kurnatarima po cijeni od 500 kuna

Piše Mande Turčinov-Ježina
11. kolovoza 2018. - 10:55

Vlasnici nekretnina i ovlaštenici na nekretninama koji se bave dopuštenom tradicijskom djelatnošću u području Nacionalnog parka Kornati mogu kupiti posebne godišnje dozvole za rekreacijski ribolov u području parka.

Dozvole će se prodavati u sjedištu Javne ustanove na adresi Butina 2 u Murteru po cijeni od 500 kuna i moći će se kupiti u razdoblju od 1. prosinca do 1. ožujka, a za 2018. izuzetno mjesec dana od dana stupanja na snagu ove Odluke. Odluka je usvojena na sjednici Upravnog vijeća 25. srpnja, što znači da se Kurnatari moraju požuriti i kupiti je najkasnije do 25. kolovoza. S obzirom da je godina prevalila više od svoje polovice, dozvole za tekuću godinu prodavat će se s popustom od 50 posto.

Posebne dozvole po odluci UV-a glasit će na vlasnika dozvole i bit će neprenosive, a od ribolovnih alata moći će se koristiti po dva komada odmeta, končenice, povlačnog povraza (panule), povraza s kukom za lov glavonožaca, dvije vrše te stajaći parangal do sto udica.

Svi ostali ribolovni alati nisu dozvoljeni kao ni sakupljanje školjaka, a bez obzira na veličinu u more se moraju vratiti odmah po ulovu ženke jastoga i hlapa s vanjskim jajima te rakovice sa zatamnjenim vanjskim jajima, dok dnevni ulov ne smije prelaziti dva kilograma.

Ovakav rekreacijski ribolov na području NP-a Kornati zabranjen je u zonama stroge zaštite, a to su otočić Purara s hridima Klint i Volić na udaljenosti 1200 metara, otočić Mrtovnjak do sto metara od njegove obalne crte, otočić Kolobučar na udaljenosti do 250 metara te Mali i Veliki Obručan na udaljenosti do 200 metara.

Ribolov je zabranjen i na sidrištima, to jest svim kornatskim uvalama od Stinive do Opata, uključujući i Ravni Žakan, Smokvicu, Lavsu i Levrnaku, kao i zone namijenjene ronilačkom posjećivanju u pojasu do 50 metara.

26. travanj 2024 00:49