StoryEditorOCM
ŽupanijaNastavak radova

Vodice očekuju pomoć iz Zagreba za treću fazu uređenja gradske plaže Vruje

Piše Katarina Rudan
22. studenog 2017. - 11:07

Na poziv Ministarstva turizma, Vodičani su nedavno u Zagrebu predstavili treću fazu uređenja gradske plaže Vruje, koja uključuje arhitektonsko oblikovanje i opremanje plaže koje će omogućiti polivalentnost projektiranog prostora.

Plaža ukupne duljine 572 metra, podijeljena je na svojevrsne tematske cjeline koje su namijenjene određenoj skupini korisnika te za rekreaciju. Među njima je dio plaže s pješčenjacima namijenjen obitelji s djecom, dio s rampom za invalide, zaštićeni akvatorij s uređenim podmorjem za potrebe djece i sportova na moru, igralište za odbojku na pijesku, sunčalište i slično, a plažu treba i komunalno opremiti.

Za te radove potrebno je izdvojiti oko pet milijuna kuna, a Grad se nada da će vrijednost projekta uvidjeti i Ministarstvo turizma te ga financijski pomoći. I do sada je Ministarstvo turizma, zadovoljno prikazanim rješenjima sufinanciralo radove na obje vodičke plaže, od Pune do Bristaka s milijun kuna i II. fazu uređenja plaže Vruje s milijun kuna.



Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna, a do sada je uloženo oko 8,5 milijuna. Treća faza počela bi početkom siječnja 2018. godine i bila bi gotova do nove turističke sezone. Ostala bi nakon toga četvrta i, vjerojatno, zadnja faza koja podrazumijeva izgradnju malog jedra naslonjenog na vanjski gat lučice na kojem je predviđen prostor za ugostiteljski objekt s terasom, sanitarne čvorove i mali bazen te povećanje plažnog prostora.

Zbog toga su nužne izmjene prostornog plana i ako bi se procedura provela u razumnom roku i dobila dozvola, gradnji bi se pristupilo koncem 2018., doznajemo od Marka Lugovića, pročelnika vodičkoga gradskog Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo, koji je s gradonačelnicom dr. Nelkom Tomić i njezinim zamjenikom Stipom Bosotinom te projektantom Krunom Fafanđel iz tvrtke "Rijeka projekt" bio na predstavljanju treće faze projekta u Zagrebu.

- Projekt je već prepoznat u ministarstvu kao vrlo inovativan i nesvakidašnji pristup projektiranju plaža o čemu svjedoče i napisi u gotovo svim medijima. Iskreno, nadamo se dodatnim sredstvima i za treću fazu, ali treba uzeti u obzir da je na prošlogodišnjem pozivu sudjelovalo desetak ispravnih projekata, a ove ih je već 40, pa se ne treba iznenaditi ako ne dobijemo očekivanih milijun kuna,  već manji iznos - kaže Lugović.
 

26. lipanj 2024 08:59