StoryEditorOCM
Županija‘PUT OLUJE’

Više od 50 branitelja i planinara iz cijele Hrvatske krenulo pješice Dinarom od Voštana do Knina

Piše Toni Paštar/SD
30. srpnja 2022. - 17:08

U organizaciji Planinarske udruge “Dinaridi” iz Splita i uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trilja, u subotu je počela 12. hodnja “Put Oluje”.

U pohodu sudjeluju 52 planinara i branitelja s područja cijele Hrvatske, među kojima je 15 žena. Oni će u sedam dnevnih etapa propješačiti 150 kilometara dug put od Voštana do Knina, u koji će stići 5. kolovoza, na završni dio proslave “Oluje” i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Sudionici pohoda okupili su se u subotu rano ujutro kod crkve Srca Isusova u Voštanima. Poslije svete mise, koju je predvodio fra Luka Delić, župnik župe Gala-Gljev, sudionici su se kamionima HV-a prevezli do Žlabine (1340 mnm).

Odatle su, poslije okrepe, krenuli na prvu etapu, a Damir Gabrić, županijski pročelnik za branitelje, i Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja, poželjeli su im sreću na napornom putu i da ih prate povoljni meteorološki uvjeti.

Staza pohoda “Put Oluje” dodiruje sve otporne točke pripadnika HV-a tijekom Domovinskog rata na Dinari.

Pohod svake godine starta iz Voštana, gdje je 1991. godine bio obučni centar 4. brigade ZNG-a, a cilj je stići 5. kolovoza u Knin, koji je sinonim slamanja srpske paravojne tvorevine SAO Krajine i oslobađanja Hrvatske.

Cijela trasa pohoda ide masivom Dinare, planine koja ima kultno značenje za obranu Hrvatske jer su se na njoj i u njezinu neposrednom okruženju odvijale sve napadne i oslobodilačke akcije HV-a i HVO-a, od “Zime ‘94.”do “Oluje” i dalje. Tijekom hodnje sudionici će se zaustavljati kod spomen-obilježja podignutih na Dinari i odat će počast svim hrvatskim braniteljima poginulim u bitkama.

– Raduje masovni odaziv. U ovogodišnjem pohodu sudjeluju planinari i branitelji iz cijele Hrvatske. Više od polovine njih već je uspješno prolazilo ovu napornu trasu, neki pet i više puta.

Raduje što je među ovima koji prvi put sudjeluju dosta mladih. Nadajmo se povoljnom vremenu, da na putu neće biti neželjenih iznenađenja i da će sve proći uspješno – kazao nam je Dalibor Cvitković, kojemu je ovo četvrti pohod “Putem Oluje” s ulogom vođe. Cvitković je posebno zahvalio MORH-u i HGSS-u, koji im je i za ovogodišnji pohod osigurao logističku potporu.

07. svibanj 2024 12:45