StoryEditorOCM
ŽupanijaIve Ćaleta-Car

Vijećnik Domovinskog pokreta traži veće naknade za novorođenčad u Bilicama: ‘Ako je mogao uspjeti Vukovar, zašto ne bismo i mi?‘

Piše šibenski.hr
1. prosinca 2021. - 10:16

Ive Ćaleta- Car, vijećnik Domovinskog pokreta u Općinskom vijeću Općine Bilice podnio je prijedlog odluke o povećanju naknada za novorođenčad. Prema tom prijedlogu, naknada za prvo dijete bila bi 5000 kuna, za drugo 7000 kuna, a za treće i svako iduće dijete 10.000 kuna:

- Obrazloženje prijedloga ove odluke treba započeti činjenicom kako Općina Bilice prema podatcima Državnog zavoda za statistiku od 2020. više nema pozitivan prirodni prirast, a taj trend, koji prati čitavu Šibensko-kninsku županiju, pa i samu Hrvatsku, nastavio se i u 2021. Prema podatcima koje sam uspio pronaći kopajući po arhivu Državnog zavoda za statistiku u Bilicama se od 2014. do 2020. rodilo ukupno 163 djece što nas dovodi do prosjeka od 23 novorođenčeta godišnje. Godine 2020. rođeno ih je tek 18 što je pad od gotovo 22%.

S obzirom na to da nisam mogao pronaći podatke koliko je djece rođene u Bilicama prvorođeno, drugorođeno ili treće rođeno, kao reprezentativni uzorak koristio sam stanje na razini RH i tako došao do izračuna da će prihvaćanje prijedloga ove odluke koštati Općinu Bilice između 140 000 kn i 180 000 kn što je nota bene oko 2.5% proračuna kojim općina raspolaže. Prihvaćanjem ovog prijedloga ne samo da će se povećati novčane naknade, već će se i sami proces podjele novčanih naknada automatizirati i ubrzati jer zahtjevi za naknade neće morati čekati sjednicu općinskog vijeća da bi bili odobreni.

Ponukan uspjehom koje su imale mjere koje je donio grad Vukovar i nekolicina drugih gradova i općina, smatram kako je potrebno što prije donijeti konkretne demografske mjere koje će zaustaviti negativne trendove i vratiti Bilice među mjesta u Hrvatskoj koja imaju pozitivan prirodni prirast, a kojih, nažalost, ima sve manje.

20. travanj 2024 16:15