StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Vijećnici zatražili od izvršne vlasti uvođenje komunalnog reda- Za počasnog građanina predložen general Rahim Ademi

Piše Vedrana Stočić
8. lipnja 2019. - 14:42


Posljednja sjednica rogozničkog Općinskog vijeća imala je tek četiri točke dnevnog reda i činlo se da će proteći glatko za načelnicu Sandru Jakelić i izvršnu hadezovu vlast. Iako su sve točke dnevnog reda gotovo jednoglasno prihvaćene vladajući nisu očekivali oštre kritike i zamjerke, ne samo oprbenih već i vlastitih vijećnika. Na burnoj sjednici izvršna vlast gotovo je direktno optužena za nesposobnost i generiranje komunalnog kaosa.

Proračun je stabilan, općina nama dugova, višak prihoda iznosi čak 15 miljuna kuna, a unatoč tome vijećnici su nezadovljni i to uglavnom komunalnim neredom. Upozorili su na grube građevinske radove u tijeku turističke sezone, deponiranje građevinskog otpada koji već mjesecima stoji na rivi uz ugostiteljske objekte, na neujednačenu primjenu propisa, ugovorene radove koji nisu izvršeni, na rad stručnih službi...

Teške optužbe iznjete su na račun Lučke uprave Šibenik, njih se direktno optužilo za potonuće i zagađenje nazatvorenijeg rogozničkog akvatorija stare napuštene koće koja je više od tri godine bila privezana na dijelu rive predviđenom za velike ribarske brodove.

- Lučka uprava na tom dijelu rive ne ubire velike novace i nije ih briga, da se tamo vezuju jahte koća bi bila brzo izvađena ili ne bi tu bila ni vezana, a ni bi bačevetana od nekoliko stotina kila koju su koćari odbacili zauzimala dva parkirna mjesta i bila ruglo već mjesecima.-rekao je Sveto Živković vijećnik HDZ-a. Ovaj vijećnik već ranije je prozivao Lučku upravu zbog nekvaltnih rđajućih materijala koje su ugradili na središnjem, novouređenom dijelu rive.

Prozvana je još jedna državna institucija: Hrvatske šume. Viječnik SDP-a i predsjednik DVD Rogoznica Čedo Živković pita zbog čega nisu uklonjeni borovi koje još u veljači polomila bura. Borovi koji leže uz prometnicu već su suhi i dovoljna je samo jedna iskra da plamen proguta i šumu i kuće.

- Tko na uređnim plažama u koje je općina utukla milijune dozvoljava potavljanje neprimjerenih kontejnera i kućica i to u tolikom broju da se kupači neće imati gdje okupati? Tko nadzire koncesije i tko štiti povlaštene investitore?-glasilo je pitanje bez odgovora vijećnik SDP-a Čede Živkovića.

A još direktniji i oštriji od njega bilo bio je vijećnik HDZ-a Ivan Lovrić koji zastupa izborne jedinice Ražanj-Dvornica. Upozorio je da vlasnici kafića i restorana u Ražnju svoje štekata postavljaju na prometnice, pa automobili moraju zabilaziti stolove. Pita se što radi komunalno redarstvo i koliko je kazni naplaćeno, ako se problem ne riješi morat će se upotrijebiti i sila!

Izvršnu vlast i stručne službe najdirektnije je prozvao nezavisni vijećnik Boris Abaza. On je pročelnika Jednistvenog upravnog odjela Gustava Červara optužio da opstruira rad izabranih narodnih predstavnika.

-Pročelniku sam protokolirao zahtjev da mi se dostavi ugovor o održavanju fontane na glavnom trgu. On je to odbio uz opasku da sa mnom ne žali komunicirati. Prema Poslovniku Općinskog vijeća stručne službe su dužne vijećniku pružiti pomoć pogotovo ako vijenik pokušava zaštiti općinski proračun. Za odžavanje i uređenje fontane u pola godine općina potroši 17 tisuća kuna, a fontana je umjesto atrakcije zagađeno ruglo.-kazao je između ostalog Abaza.

Inače, vijećnik SDP-a Čedo Živković predložio je da se na Dan općine, koji se slavi 2. srpnja, general Rahim Ademi proglasi počasnim građanom Rogoznice, te da se rogozničkim vatrogascima dodijeli primjerena općinska nagrada. Naime, vatrogasci DVD-a Rogoznica i šibenske JVP dobili su Zlatnu plaketu na najpothvat u vatrogastvu u 2018. godinu za sudjelovanje u spašavanju turskog broda Haksa. Priznanja su im dodijeljena na svečanosti održanoj u Mariji Bistrici u povodu obilježavanja blagdana sv. Florijana, a priznanje zalatnog sjaja im je uručio ministar policije Davor Božinović. Prijedlog je načelno prihvaćen.

20. travanj 2024 13:37