StoryEditorOCM
Županijaanaliza lokalnih izbora

Uzdrmana je HDZ-ova utvrda u Šibensko-kninskoj županiji: Stipe Petrina bi mogao biti najveći dobitnik, debakl SDP-a

Piše Davorka Blažević
17. svibnja 2021. - 13:07

Nedjeljni rezultati lokalnih izbora u Šibensko-kninskoj županiji iznenađenje su samo za promatrače sa strane. Prognoze boljih poznavatelja političkih prilika u ovoj tradicionalnoj HDZ-ovoj, vjerovalo se neosvojivoj, tvrđavi, ukazivale su da je moguć upravo na ovakav epilog izora, pogotovo za župana. Mogući, najveći dobitnik lokalnih izbora 2021. u Šibensko-kninskoj županiji je Stipe Petrina, iako, kao i dosad., ostaje tek načelnik svoje općine- Primoštena!

Aktualni šibensko-kninski župan, HDZ-ov Goran Pauk, ni dosad nije bio među onima koji u prvom krugu osvajaju mandat. Ali, nikad mu se još nije dogodilo da u drugi krug ide kao drugoplasirani! S minimalnom prednošću, dojučerašnji kninski gradonačelnik Marko Jelić "uzeo je mjeru" Pauku i priredio mu pravu glavobolju uoči drugog kruga izbora, za dva tjedna.

Jelić je u prvom krugu osvojio 38,25 posto potpore birača, a Pauk 37,85 posto.No, tek treba vidjeti što će biti u drugom krugu, koji je, kako se to obično kaže, sasvim nova utakmica, s novom podjelom karata.

Ali, ono što rezultate izbora u Šibensko-kninskoj županiji čini dodatno zanimljivima, i nekom vrstom indikatora promjena, jest činjenica da po prvi put HDZ nije osvojio aposlutnu većinu u Županijskoj skupštini. Štoviše, pobijedi li u drugoj izbornoj rundi Goran Pauk i dobije svoj četvrti mandat, neće mu biti lako s opozicijom koja drži većinu u Skupštini!

Ovakvom ishodu izbora za novu vlast u županiji Šibensko-kninskoj pridonijelo je zasićenje građana dugotrajnim HDZ-ovim "apsolutizmom", pa i percepcijom o nezamjenjivosti Gorana Pauka, koji je, nota bene dva mandata i na čelu Zajednice županija.

Već neko vrijeme Pauk uživa manju podršku biračkog tijela negoli njegova stranka, i kad se pojavio kandidat iza kojeg nema nekih repova, koji je u politici nepotrošen i što je još važnije nekompromitiran, Pauk je ipak ozbiljno zaljuljan. Koliko god je godinama uživao podršku širokog spektra birača, što ga je značajno razlikovalo od njegove stranke, toliko se ovog puta ta podrška prelila na stranu Marka Jelića, kao alternative vječitom HDZ-ovom županu, za kojeg se sve glasnije gvoorilo kako nema pravih rezultata iza toliko mandata.

Jelić je u izbore ušao kao nezavinsi kandidat ali s potporom načelnika priobalnih općina Tisno, Murter-Kornati, Tribunj, Pirovac i što je najvažnije, Primošten. Stipe Petrina snažno je podupirao Jelića u kampanji, a njegova prva suradnica Iris Ukić Kotarac je i kandidatkinja za zamjenicu Marku Jeliću. S obzirom na respektabilan broj birača koji već duže vrijeme daju vjetar u krila nezavisnog Petrine, njegova je potpora bila od iznimnog značaja za rezultat Marka Jelića u srazu sa Goranom Paukom.

Uostalom, Nezavisna lista Stipe Petrine druga je po snazi i u Županijskoj skupštini i u šibenskom Gradskom vijeću, što govori da bi, pogotovo u slučaju pobjede Marka Jelića u drugom krugu izbora za župana, kontroverzni primoštenski načelnik mogao postati siva eminencija lokalne politike u Šibensko-kninskoj županiji.

U Gradskom vijeću Šibenika, od 21 vijećničkog mjesta, HDZ ima 10, Petrina 4, koliko ima i SDP s Novom ljevicom, suverenisti Hrvoja Zekanovića imaju dva viećnika, a Most,DP i Loza jednog. U takvom odnosu snaga HDZ će puno lakše u Gradu, negoli Županiji, formirati većinu.

Jer, u ŽS, koja ima 37 vijećnika, HDZ ima tek 14 ruku, NL Stipe Petrine 7, Kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Markom Jelićem 6, SDP 3, koliko su osvojili i Most, DP i Loza, a po dva imaju SDSS i Zekanovićevi "suverenisti". Prema tome, u Županijskoj skupštini mogla bi se formirati oporbena većina, ukoliko "trgovački putnici" nisu već krenuli u akciju...

Dakle, kad se sve karte zbroje, potencijalno je (ovisno o drugom krugu izbora za župana) glavni dobitnik izbora Stipe Petrina i njegova Nezvisna lista koji postaju ključni faktor i u Gradu i u Županiji. Za Petrinu je to velika satisfakcija, pogotovo kad je riječ o županiji, i napose županu, s kojima je godinama vodio žestoki rat, optužujući HDZ, i Pauka osobno, za sveprisutnu korupciju, kriminal, nepotizam, klijentelizam i uhljebništvo.

Osvoji li mandat župana u drugom krugu Marko Jelić, bit će to trijumf Stipe Petrine koji, da stvar bude paradoksalnija, formalno i dalje ostaje načelnik općine Primošten (pobijedio je u prvom krugu sa preko 73 posto), ali dobiva moć kakvoj se ni sam, vjerojatno, nije nadao. Kako će se to reflektirati na odnose snaga i na ozračje u županiji, e, to ćemo tek vidjeti.

SDP je, iako s nešto boljim rezultatima nego na izborima 2017. (kad su osvojili jedno mjesto u GV-u Šibenika i dva u ŽS), ipak najveći gubitnik, jer, ako u Gradu, u kojem su nekoć znali osvajati vlast, sada dobivaju upola manje od jedne nezavisne liste koju predvodi jedan općinski načelnik, što je to do li debakl?!

NI HDZ nema previše razloga za slavlje, jer, osim što je neizvjesno hoće li po prvi put izgubiti poziicju župana, ostaje nepobitnom činjenicom i da su u Županijskoj skupštini 2017. osvojili 44,40 posto glasova, a 2021. 34,97 posto, što je besumnje značajno manje i trebat će im "čuda" da mimo izborne volje birača formiraju većinu.

Prema tome, ni HDZ-ove utvrde nisu što su bile, i tamo pušu vjetrovi nadolazećih promjena...

24. travanj 2024 04:58