StoryEditorOCM
ŽupanijaVODICE U hotelu 'Olympia' Održani šesti po redu 'Dani mladog maslinovog ulja'

Ulja nad uljima iz Medulina i Pirovca

Piše Branimir PERIŠANIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
16. prosinca 2016. - 08:29

Marokanski pešolino francuska je sorta masline od čijih je plodova nastalo najbolje jednosortno ekstra djevičansko ulje medulinskog maslinara Željka Grgorinića, apsolutni pobjednik ovogodišnje jednodnevne manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" održane u vodičkom hotelu "Olympia" minule subote. Njemu uz bok na šampionskom podiju, u konkurenciji višesortnih ulja stao je Đani Lazar iz Pirovca: nepca kušača iz Udruge senzornih analitičara "Olea" i kemijske analize ta su dva ulja proglasili najboljima od čak 281 uzoraka koliko ih je stiglo na šestu po redu maslinarsku priredbu pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije. Slavodobitničke amfore od maslinova drva i zlatne medalje dodijeljene su im na svečanoj večeri u vodičkom hotelu "Olympia" gdje je ukupno dodijeljeno 29 brončanih, 60 srebrenih i 130 zlatnih medalja za ulja malih proizvođača od Dubrovnika, preko Hercegovine do Istre i Slovenije, odakle je stigao jedan uzorak.

U konobi šampiona 900 litara ulja
"Dane maslinovog ulja u Dalmaciji" - iz godine u godinu sa sve većim interesom maslinara - priređuje Udruga dalmatinskih uljara u suradnji s Udrugom senzornih analitičara "Olea" Šibenik, Zavodom za javno zdravstvo i Savjetodavnom službom ŠKŽ, te šibenskim ogrankom Hrvatske gospodarske komore. U gospodarskom dijelu manifestacije otvorene u subotu u 13 sati sudjelovalo je više od 30 izlagača, a poslijepodne su agronomski i drugi stručnjaci održali nekoliko predavanja o maslinarstvu i uljarstvu. Bio je zapažen i referat Marije Krnčević-Rak i Mirne Vulin o projektu Oleum Riditinum povezan uz danilsko arheološko nalazište i povijest šibenskog maslinarstva.

 

– Uzbuđen sam naravno, nije mala stvar pobijediti u ovolikoj konkurenciji. I dosad sam bio nagrađivan – prije dvije godine dobio sam zlatnu i srebrenu medalju, govori prvonagrađeni Željko Grgorinić, inače član maslinarske udruge u Medulinu. Natječe otpočetka ove manifestacije, umirovljenik je i maslinarstvo mu je hobi, a ove godine ubrao je 6,5 tona maslina sa 350 stabala, u konobu spremio 900 litara ulja, a pored francuskog pešolina koji mu je donio pobjedu, uzgaja i talijanske sorte lećino i pendolino.

Drago Laća zaplakao
A kada se, nakon više od mjesec dana koliko je degustatorima trebalo da kušaju sve ovogodišnje uzorke potvrdilo da će pobjedničko zlato pripasti i Đaniju Lazaru u konkurenciji ulja miješanih sorti, najviše oblice i krvavice, Drago Laća, predsjednik Udruge dalmatinskih uljara priznaje da je zaplakao od ganuća. Lazar je zaposlen u njegovoj uljari kod Skradina, zdušno promiče maslinarstvo na pirovačkom području, a pobjedničko ulje iscijedili su zajednički u Laćinoj uljari.
– Masline su moja ljubav i hobi, obrađujem ih isključivo prirodnim načinom i sredstvima. Još jednom se i na mome primjeru pokazalo da zdrav plod, prerađen za što kraće vrijeme daju prave rezultate – kazao nam je Lazar. Od berbe do prerade u uljari, dodaje, protekao je jedva jedan sat. Upitali smo ovogodišnje šampione što očekuju od rigoroznih kontrola uvoznih prehrambenih proizvoda, pa tako i maslinovog ulja, kako je najavio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
– To će svakako omogućiti jasnu klasifikaciju po kvaliteti, svi ćemo zbog toga biti zadovoljniji. I proizvođači, svakako i potrošači, uglas su odgovorili okruženi čestitarima koji su strpljivo čekali da novinari obave svoje te da ovogodišnjim pobjednicima konačno stisnu ruku.

 

 


Maslinova muha ipak nije ugrozila dobru godinu!
– Unatoč negativnom utjecaju maslinove muhe, godina je iznadprosječna po urodu, također i prema kvaliteti ulja, barem što se tiče naše županije odakle stiže najviše uzoraka – ocjenjuje Davor Antica, inž. agronomije i predsjednik Udruge kušača "Olea". Nakon nekoliko godina stagnacije, iznosi Antica, maslinova muha opet je počela raditi štetu i to se osjeća na dijelu ulja iz priobalja županije. Problema je bilo na nekim murterskim lokalitetima, zatim u Tribunju, Vodicama i Primoštenu, gdje su problemi s muhom bili znatni. Kada se to dogodi, treba biti precizan u praćenju leta muhe i njenih razvojnih stadija kako bi se masline mogle uspješno i na vrijeme tretirati protiv ovoga nametnika, a to je ističe, još uvijek bolna točka naših maslinara.
– Čovjek je zadnji u prirodnome lancu koji konzumira maslinu. Nakon različitih štetnika i elementarnih nepogoda, beremo ono što ostane, a da bismo imali više, treba ponekad poslušati struku i masline obrađivati profesionalno. Ovakve manifestacije svakako su prigoda da se nešto nauči – ocjenjuje Antica, koji je u stručnom dijelu, pored ostalih sudionika, održao predavanje o organoleptici ovogodišnjih maslinovih ulja


Zlatno ulje iz muzejskog maslinika na Danilu
U sklopu turističke valorizacije arheološkog nalazišta na Danilu što je Muzej grada Šibenika počeo provoditi novcem iz fondova EU, postoji i projekt Oleum Riditinum. S dodjelom zlatne medalje ulju s tog nalazišta na proteklim "Danima..." projekt je ušao u prvu fazu, kazao nam je šibenski arheolog Željko Krnčević, koji je preuzeo priznanje u ime šibenskog muzeja.
– Maslinik pripada Muzeju, a zasadili smo ga prije 20-tak godina da ozelenimo nalazište na Rideru. Ulje smo prvi put dali na analizu, u kategoriji je ekstra djevičanskog, a plan je da se to ulje ubuduće nađe kao jedan od artikala u muzejskoj suvenirnici. Radimo na etiketi i dizajnu staklene ambalaže u suradnji s kolegama iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, a to će biti replike posuda za ulje koje smo pronašli na Danilu – kazao nam je Krnčević ne krijući zadovoljstvo. Maslinarstvo se donedavno povezivalo s antičkim Grcima i smatralo se da su oni donijeli maslinu na ovaj naš prostor, međutim, uzgoj masline i proizvodnja ulja dokazano su stariji i datiramo ih već u osmo stoljeće prije Krista, a na Danilu sigurno u 6.-7. stoljeću, iznosi Krnčević.
Iz Muzejskog maslinika ove godine ima samo 20 litara ulja, no u planu je, ističe, da maslinari s Danila održavaju ekstra kvalitetu svoga ulja i brendiraju ga kao reprezentativni Oleum Riditinum. Krnčević je inače, zajedno sa suprugom Karmen i sam maslinar, te je za ovogodišnje ulje ne prvi put na ovoj manifestaciji dobio zlatnu medalju.

 

16. lipanj 2024 07:47