StoryEditorOCM
Županijastižu kamere

U Vodicama odlučili stati na kraj velikom broj prekršaja u prometu: ‘Ovo je jedini način, nikome se ne plaćaju visoke kazne‘

Piše Ana Petrić
5. listopada 2023. - 16:55
Grad Vodice raspisao je natječaj za nabavku opreme za nadzor prometa i brzine na području VodicaNiksa Stipanicev/cropix/Cropix

Grad Vodice raspisao je natječaj za nabavku opreme za nadzor prometa i brzine na području Vodica u procijenjenoj vrijednosti od 140 tisuća eura s uključenim PDV-om, a predviđeno trajanje radova, odnosno postavljanja opreme je tri mjeseca. Riječ je, potvrdio nam je vodički gradonačelnik Ante Cukrov, o sustavu videonadzora koji će registrirati i kažnjavati nepropisna parkiranja u centru grada te prekoračenja brzine na važnim gradskim prometnicama.

- Raspisali smo natječaj za nabavu potrebne opreme, a prethodno smo za taj projekt aplicirali na Ministarstvo unutarnjih poslova koji će ga sufinancirati u iznosu od 400 tisuća kuna, što je nekih 40 posto ukupne vrijednosti. Stvar je u tome što očito nikakvi ležeći policajci ni bilo što slično ne pomaže da određeni sudionici u prometu uspore, stoga smo se odlučili postaviti kamere za nadzor brzine na prioritetnim prometnicama od Vodica prema Srimi, prema Tribunju i Gaćelezima. To su rizične ceste na kojima se zaista prebrzo vozi i na kojima se promet pod hitno treba umiriti zbog čega mislim da su kamere za nadzor brzine, a kojima će upravljati policija, jedini način da se taj problem brzo i efikasno riješi jer sam siguran da se nikom ne plaćaju visoke kazne - pojašnjava Cukrov.

Osim kamera za nadzor brzine, plan vodičke gradske uprave je i postavljanje triju parking kamera na području užeg centra grada kako bi se iskorijenilo nepropisno parkiranje, a uz prave, postavit će se i šest lažnih kamera koje će policija po potrebi premještati.

- Dakle postavit ćemo šest lažnih i tri prave kamere koje će policija po potrebi mijenjati, a njima ćemo pokriti uži centar grada, kod Tržnice, na Trgu kneza Branimira te na ulazu i izlazu Zvonimirove ulice. Tako ljudi neće znati koje su prave, koje lažne jer izgledaju isto pa se svejedno neće parkirati tamo gdje ne trebaju da ne dobiju kaznu. Te će kamere funkcionirati na gotovo isti način kao i kamere u Šibeniku, same će bilježiti prekršaje i registarske oznake počinitelja, a nakon čega će ih provjeriti prometni redar i po potrebi poslati novčanu kaznu. Rok za dostavljanje ponuda za nabavu opreme je 23. listopad, a kamere ćemo postaviti sada na zimu, najkasnije do siječnja - zaključuje vodički gradonačelnik.

01. svibanj 2024 09:15