StoryEditorOCM
ŽupanijaGdje to ima?

U Tribunju je parking za euro! Načelnik Grubelić: ‘Gledali smo širu sliku, odredili fer cijenu - i mislim da smo pogodili!‘

Piše Branimir Periša
26. kolovoza 2024. - 13:10

Nazvao nas je čitatelj, ne želi se predstaviti, te moli da pohvalimo primjer Općine Tribunj. Naime što: prije neki dan bio je ugodno iznenađen s cijenom parkinga. Posvuda u tom živopisnom mjestu s prekrasnim poluotokom gdje se u obnovljenim kamenim kućama natisnulo drevno ishodište Tribunja cijena sata parkiranja je 1 euro.

-Zato sam s obitelji produžio posjet Tribunju. Ako mogu oni usred sezone odrediti toliko pristupačnu cijenu parkinga, mogli bi i drugi, a ne da samo gledaju zaraditi na ljetu i turistima. - smatra taj čitatelj. Suprotno tribunjskome primjeru, iz jednog mjesta na jugu županije prije neki dan dosta se brzo pokupio, kaže nam. Jedino slobodno mjesto za parkiranje našao je na obali, uz plažu, te je sat parkiranja platio čak 3 eura! Čovjek očito krstari županijom, i govori da je skuplje i na Murteru, ponegdje za euro, no barem za 40 centi...

Marko Grubelić, načelnik Općine Tribunj kojega smo zamolili za komentar, smatra da je jedinstvena cijena parkinga od jednog eura na ukupno šest lokacija, računajući i Sovje, „najbolja za ljude”.

-Naši stanovnici imaju pravo na mjesečnu kartu od 15 eura. Dakle, pola eura po danu za parkiranje na svim površinama, osim na manjem dijelu ispred crkve, kod mosta, gdje je moguće platiti jedino po satu. Također, ostavili smo mogućnost da bilo tko može kupiti tjednu kartu za 20 eura i provoditi vrijeme kod nas a da mu parkiranje pri tome ne bude osobito financijsko opterećenje. Rekao bih da je zanimljivo i to što općina naplaćuje i nadgleda parkirališta u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna. Ostatak godine parking je u Tribunju slobodan. - govori Grubelić i objašnjava zašto su se na to odlučili.

-To je poticaj svim građanima županije da se zapute do nas i uživaju u šetnjama pored mora, druže se u prirodi, dođu na objed ili na kavu... Gledali smo širu sliku, jer je to svakako dobro i za naše ugostitelje. Kada je parking povoljan, gost će duže ostati i više konzumirati kao i taj čitatelj koji vam se javio. Kroz porez na dohodak i prirez će se to dijelom vratiti i općinskom proračunu. - govori Marko Grubelić i dodaje:

-Sve da odredimo dva eura tamo gdje je cijena euro, ili pet eura umjesto dva, mi bismo bili puni. Dobro smo posjećena destinacija, međutim, nije poanta u takvoj zaradi. Željeli smo odrediti fer cijenu – i mislim da smo pogodili. U svakom slučaju, nismo na gubitku - zaključio je Grubelić.

19. rujan 2024 20:07