StoryEditorOCM
ŽupanijaPotrošeno cjepivo

U Šibensko-kninskoj županiji cijepljeno 155 osoba i niti jedna nije imala nuspojave. Diana Dulibić: Nove doze očekujemo početkom siječnja

Piše Katarina Rudan
30. prosinca 2020. - 16:23

U utorak oko 17 sati u domu za starije osobe, Cvjetnom domu u Šibeniku, procijepljen je posljednji korisnik cjepivom protiv COVID-19 infekcije čime su potrošene sve doze koje su u nedjelju stigle u Šibenik. Točnije, u Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Da podsjetimo, u županijski Zavod za javno zdravstvo stiglo je 35 bočica ili 155 doza cjepiva, koje su prema rasporedu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već imali „adrese“ onih kojima su namijenjene.

- Od ukupno 155 doza 95 je bilo namijenjeno za tri doma za starije i nemoćne osobe: Cvjetni dom u Šibeniku, Dom u Oklaju i u privatni Dom za starije „Pehar“ u Srimi. Naime, mi smo od svih domova koji djeluju na području naše županije ranije zatražili da iskažu svoj interes  i za prvu tranšu cjepiva i upravo ta tri doma su izrazila interes. Dodala bih da je privatni dom „Pehar“ jedan od rijetkih na našem području u kojem nije bilo proboja virusa.

Preostalih 60 doza raspoređeno je na dvije naše županijske bolnice: Opću bolnicu Šibenik i Opću i veteransku bolnicu „Hrvatski ponos“ Knin, za osoblje koje radi na covid odjelima, te za djelatnike Zavoda za hitnu medicinu. Prvo cijepljenje bilo je u Općoj bolnici Šibenik u nedjelju, a neposredno nakon toga cijepili su se i  djelatnici bolnice u Kninu. U ponedjeljak je obavljeno cijepljenje u Zavodu za hitnu medicinu te je počelo cijepljenje u spomenuta tri doma za starije i nemoćne.  Sve je bilo gotovo u utorak oko 17 sati, kaže ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Diana Dulibić.

Cijepljenje je, dodaje Dulibić, proteklo bez ikakvih problema, sve je odrađeno stručno i do danas nije bilo nikakvih dojava o nuspojavama kod cijepljenih osoba.

Druga tranša cjepiva iza Nove Godine

- Poznato je da se u okviru slijedeća tri tjedna od prvog primljenog cjepiva te osobe moraju ponovo cijepiti i oni će u tom periodu primiti drugu dozu cjepiva. A novu tranšu cjepiva očekujmo početkom siječnja. Količine će, prema informacijama s kojima raspolažemo, biti veće i očekujemo da će našem Zavodu biti dostavljeno između 350 i 400 doza, a potom bi svaki tjedan trebala dolaziti nova tranša cjepiva.

Ono će se koristiti prema prioritetima koje je definirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Na primer, mi smo prikupili podatke iz svih zdravstvenih i socijalnih ustanova na području županije o tomu koliko se djelatnika izjasnilo da se želi cijepiti i došli do brojke da ih je oko 900. U zdravstvenim ustanovama želju za cijepljenjem izrazilo je oko 45 posto zaposlenika. Nakon što svi oni budu procijepljeni, uslijedit će cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, o čemu podatke prikupljaju domovi zdravlja, odnosno liječnici obiteljske medicine, kaže na kraju Dulibić.

26. travanj 2024 03:33