StoryEditorOCM
Županijarogoznica

U ovoj općini konačno uvode red na javnom pomorskom dobru. Nema više: ‘Makni se, to je moja privatna plaža!‘

Piše Vedrana Stočić
3. siječnja 2024. - 14:25

Obalni gradovi i općine do konca prošle godine morali su donijeti odluke o redu na pomorskom dobru u općoj upotrebi što je propisano novim Zakonom o pomorskom dobru. Do sada, lokalne samouprave imale su ovlasti isključivo na javne površine, dok je na pomorskom dobru njihova nadležnost bila ograničena ili bolje kazano gotovo nikakva.

I Općina Rogoznica, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, donijela je Odluku o redu na pomorskom dobru kojem se precizno propisuje način uređenja i korištenja javnog pomorskog dobra, održavanje čistoće i čuvanja površina i ono najbitnije dužna je štiti ustavnu odredbu prema kojoj javno pomorsko dobro u općoj uporabi mora biti dostupno svim ljudima pod jednakim uvjetima.

Nema više: makni se to je moja privatna plaža, moj mul, moj gat.. Uzurpatori obale i mora išli su toliko daleko da su njihov bili putevi i šetnica uz more. Na na njima su vlasnici novovjekovnih viletne u prvom redu do mora instalirali privatne trpezarije, dnevne boravka i popularne plastične ležaljke, proći se moglo tek zaobilaznicom.

Prema novoj odluci bez odobrenja općine na pomorskom dobru zabranjeno je postavljanje kioska, pokretnih naprava, razglasa, reklama, izvlačenje i ostavljanje plovila, kampiranje, obavljanja bilo kakve ambulante prodaje, odlaganje građevinskog materijala, te građevinskog ili drugog otpada i još puno toga.

Čak i oni koji imaju općinsko ovlaštenje ako ga prekrše ukida im se dozvola, a prekršiti ga mogu korištenjem javnog pomorskog dobra izvan koncesijskog ugovora ili primjerice ako ležaljkama, suncobranima i ostalom opremom ometaju korištenje plaže. I sama općina na javnom pomorskom dobru uređivati tek šetnice ili potporne zidiće i to izvan područja danog na koncesiju i izvan lučkog područja.

Sve prekršaje nadzirat će pomorski redar koji ima ovlast pregledati i zatražiti sve dokumente, pa i osobne, uzimati izjave i dokaze, izdavati rješenja i izricati mjere za održavanje reda.

Za niz prekršaja propisane su i kazne, najveća za pravne osobe iznosi 1320 eura, a za fizičke osobe 600 eura.

Kaznena djela počinjena na javnom pomorskom dobru i dalje su u nadležnosti Ministarstva mora, odnosno naležnih lučkih kapetanija.

           

29. travanj 2024 00:41