StoryEditorOCM
Županijaradionica

U Nacionalnom parku ‘Krka‘ Svjetski dan voda obilježili s najmlađim čuvarima prirode

Piše šibenski.hr
22. ožujka 2022. - 12:26

Ograničeni resursi vode, elementa nezamjenjiva za život na Zemlji, ugroženi su zbog neodgovarajućeg upravljanja. Procjenjuje se da čovječanstvo može koristiti samo 1 % slatke vode od ukupne količine vode na planetu. Voda ima osamdeset neobičnih svojstava koja su dijelom još uvijek enigma za znanost. Upravo kako bismo osvijestili važnost vode za živa bića, u dvosatnom druženju s edukatorima Nacionalnog parka „Krka“ na poučno-pješačkoj stazi od Stinica, kod otočića Visovca, prema Visovačkoj kući „Kuželj“ učenici razredne nastave PŠ Bilice naučili su više o ponašanju podzemnih voda u krškim područjima a od zadanih materijala napravili su kreativne filtre za vodu. Znatiželjna i ozarena dječja lica pomno su pratila radionicu, u kojoj se na slikovit i djeci prilagođen način govorilo i o tajnama krškoga podzemlja.

Naime, tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda je Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim. Krški tereni zauzimaju oko 20 % površine Zemlje, a u Hrvatskoj obuhvaćaju gotovo 50 % njezine površine. Karakteriziraju ih špilje, jame i površinski reljefni oblici koji zajedno tvore neobične i spektakularne krajobraze. Krška područja izvor su vode za oko 10 % svjetske populacije, staništa rijetkih, ugroženih i endemičnih pripadnika živoga svijeta, izvor znanja o našem okolišu, klimatskim promjenama i mineralnim resursima, ali i područja kulturne baštine kao rezultata života brojnih lokalnih zajednica u krškim područjima te važna posjetiteljska odredišta.

image

Učenici iz Bilica na radionici u NP 'Krka'

„Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od toga šezdeset sedam na području Nacionalnog parka 'Krka'. Špilje dinarskog krša najbogatije su na svijetu po broju špiljskih vrsta, a 70 % njih su endemi Hrvatske. U speleološkim objektima Parka zabilježeno je preko stotinu sedamdeset svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP 'Krka' odnosno stenoendemi. Većina predstavnika špiljske faune strogo su zaštićene vrste“, naglasila je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica te dodala: „Osim Oziđane pećine, špilje i jame NP 'Krka' nisu otvorene za posjećivanje upravo zbog zaštite staništa i svojti i cjelokupnog podzemnog ekosustava.“

Speleološki objekti i krški krajobrazi vrlo su osjetljivi na onečišćenje, prekomjerno korištenje prirodnih resursa i prostora, uništavanje i loše upravljanje. Zato javnost treba upoznati s činjenicom da je podzemni svijet važan za opstojnost cjelokupnog života na Zemlji i ukazati na načine zaštite krških područja i odgovornog i održivog upravljanja njima.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka. Ideja za obilježavanje toga dana nastala je 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Izuzetno je važno posvetiti pozornost ograničenosti resursa pitke vode: čak petina svjetskog stanovništva nema pristup sigurnoj vodi zbog prekomjerna korištenja, neodgovarajućeg upravljanja i zagađenja.

28. travanj 2024 09:19