StoryEditorOCM
Županija‘i neka živi lokva‘

U Jezerima postavljena prva signalna tabla u Hrvatskoj s ikonom vlažnog staništa! Učenici snimili film o čudesnoj oazi na otoku

Piše Šibenski.hr
28. rujna 2021. - 15:59
Udruga Argonauta je u suradnji s WWF Adriom postavila prvu smeđu signalnu tablu u Hrvatskoj s ikonom vlažnog staništa koja upućuje na lokaciju LokveUdruga Argonauta

U Jezerima na otoku Murteru, na Svjetski dan turizma 27. rujna, udruga Argonauta je u suradnji s WWF Adriom postavila prvu smeđu signalnu tablu u Hrvatskoj s ikonom vlažnog staništa koja upućuje na lokaciju Lokve.

- Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju 'otoke unutar otoka' i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske - istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Projekt “I neka živi Lokva” organizirala i provela udruga Argonauta, a navedenim je događajem usput obilježila i njegov uspješni završetak. U četvrtak, 23.rujna, u sklopu  projekta održala se šesta i zadnja radionica koja je za cilj imala informiranje nastavnika Osnovne škole "Murterski škoji" o svemu što se otkrivalo i radilo na prijašnjim radionicama.

image
Udruga Argonauta

Učenici su iznijeli svoje dojmove, što im se najviše svidjelo, te upozoravajući na veliku ugroženost i još veću važnost močvarnih područja pozvali nastavnike da sa svojim učenicima dođu na Lokvu i tamo održe terensku nastavu kako bi se ljubav i svijest o očuvanju vlažnih staništa proširila na više generacija.

U sklopu projekta, uz pomoć Turističke zajednice Jezera kao partner na projektu, oko starog bunara postavljen je koš za smeće te klupa na kojoj se nalazi QR kod. Na njemu nastavnici, roditelji, slučajni prolaznici ili turisti, mogu pronaći sve digitalne produkte nastale kroz šest radionica projekta “I neka živi Lokva”.

Ono na što su polaznici radionica jako ponosni jest i film koji su zajedničkim snagama snimili.

Osim navedenog, u periodu od travnja do kraja rujna polaznici projekta istraživali su biljni, životinjski i mikroskopski svijet Lokve, fotografirali ga, uočavali veliku važnost močvarnih područja te njihovu veliku ugroženost, izrađivali kućice za ptice i hotele za kukce kako bi potaknuli njezinu bioraznolikost, čistili su je od smeća, napisali službeni e-mail Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te nominirali Lokvu za Ramsarsku konvenciju, otkrivali zanimljive činjenice o povijesti Lokve, mjesta Jezera te otoka Murtera, okušali su se u ulogama scenarista, režisera, ton majstora, glumca, te uspješno snimili svoj prvi film.

- Postavljanje tabli s prvom ikonom za močvarna područja u Hrvatskoj savršen je završetak jednog divnog projekta kao što je ovaj na jezerskoj Lokvi. Nadamo se da je ovo početak većeg angažmana svih aktera u lokalnoj zajednici oko zaštite i održivog korištenja ovog vrijednog prirodnog i turističkog resursa, za mjesto Jezera i cijeli otok Murter – kazali su u Argonauti.

04. svibanj 2024 15:23