StoryEditorOCM
ŽupanijaKLIZAVO KLIZALIŠTE

Tomislav Čolak prozvao gradonačelnika Knina za novac potrošen na prošlogodišnji Advent - 150 tisuća eura, najviše za najam šatora, klizališta i opreme

Piše Zdravko Pilić
4. travnja 2024. - 08:48

Tomislav Čolak, vijećnik u GV grada Knina, koji često istupa u javnosti prozvao je gradonačelnika grada Knina objavom na svom facebook profilu, za netransparentno raspolaganje sredstvima gradskog proračuna.

‘Gradonačelnik je za prošlogodišnji Advent, za razne stavke (bar po računima koji su pristigli do sada) potrošio 150.000 eura. Najviše novca poreznih obveznika potrošeno je za najam šatora, klizališta i opreme za Advent, ukupno 61.617 eura.

Za potrošeni novac, gradonačelnik tvrdi kako je sve odrađeno po zakonu i transparentno.

Međutim, činjenice ga demantiraju. Krenimo redom.

Za najam klizališta 17. 11. 2023. osnovano je Povjerenstvo, koje je istog dana uputilo e- mailom pozive za podnošenje ponuda na tri adrese, u pozivu ne navodeći rok do kojega treba dostaviti ponude, što znači da mu je nedostajao jedan od elemenata valjanosti. Ali, to je tek početak.

Prvi poziv upućen je poduzeću koje je u sudski registar u Šibeniku upisano tek tjedan dana prije, 9. 11. 2023. g. (inače navedeno poduzeće osnovano je u Beogradu u srpnju, 2023. g.). U pitanju sigurno nije slučajna podudarnost, nego pokazuje da je dogovor pao prije formalnog natječaja. To potvrđuje i činjenica da se navedeno poduzeće jedino i prijavilo sa svojom ponudom.

Drugi poziv upućen je poduzeću koje se uopće nije javilo sa svojom ponudom, ali to nije spriječilo gradonačelnika da s tim istim

poduzećem kasnije (6. 12. 2023.), bez javnog natječaja sklopi ugovor o najmu opreme za Advent u iznosu od 14.437,50 eura.

Treći poziv upućen je poduzeću koje se uopće ne bavi najmom bilo kakve opreme, te se poduzeće nije ni javilo na natječaj.

22. 11. 2023. g. Povjerenstvo je otvorilo jedinu pristiglu prijavu (od prvog poduzeća, osnovanog u Beogradu pola godine prije a upisanog u sudski registar u Šibeniku tek tjedan dana prije!) i

predložilo gradonačelniku da sa tim poduzećem sklopi ugovor o najmu klizališta, što je gradonačelnik i učinio 24. 11. 2023. g., potpisujući ugovor o najmu klizališta vrijedan 26.380 eura.

Grad Knin je novac za najam klizališta navedenom poduzeću uplatio tek 13. 12. 2023. g. a razlog je taj što vlasnik poduzeća do tada uopće nije imao prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj! Jasno je da je vlasnik dobio garanciju od grada Knina da će ugovor biti njegov. I, da se otkloni svaka sumnja, gradonačelnik je navedenom poduzeću, kao dobrodošlicu, istog dana dodijelio još i besplatnu startup potporu u iznosu od 1.300 eura.

Ni tu nije kraj: na adresi gdje se prijavio vlasnik poduzeća koji je „vidovito“otvorio poduzeće baš u pravo vrijeme, dakle na istoj toj adresi posluje i drugo poduzeće, koje je Gradu Kninu 13. 11. 2023. g. uputilo ponudu za najam šatora, bez da je Grad Knin uopće raspisao natječaj za najam šatora. Još jedna „vidovitost“. Trebalo bi zapamtiti imena ovih poduzeća jer slutim da će naš gradonačelnik još poslovati s tako briljantnim i vizionarskim poslovnim umovima.

Gradonačelnik prihvaća ponudu (koju nije ni tražio) i 15. 11. 2023. g. izdaje narudžbenicu, te 22. 11. 2023. g. plaća najam šatora u iznosu od 20.800 eura.

Na sjednici Gradskog vijeća pitao sam gradonačelnika je li kršio zakon i pogodovao ovim poduzećima.

Gradonačelnik je odgovorio kako je sve bilo transparentno i po zakonu, i da otkada je on gradonačelnik više nema pogodovanja mimo zakona bilo kome u gradu Kninu.

Moram potvrditi gradonačelniku da je rekao istinu, naime zaista nema pogodovanja nikome u gradu Kninu, ali zato ima pogodovanja onima izvan grada, pa čak i izvan Republike Hrvatske.

Ako ovo nije kršenje zakona, što je onda? Jer, ovo nije transparentno poslovanje nego transparentno kršenje zakona.

Gradonačelnik grada Knina je očigledno pogodovao navedenim poduzećima i kršio zakon, za što bi morao odgovarati. - naveo je vijećnik Tomislav Čolak u objavi na svom facebook profilu

29. travanj 2024 16:30