StoryEditorOCM
Županijakriv je covid-19

Sve zbog korone: Dan Šibensko-kninske županije prošao u tišini, bez svečane sjednice, Sajma agroturizma, smotre izvornog folklora...

Piše Šibenski.hr
17. svibnja 2020. - 14:48

Zbog epidemioloških razloga i pojačanih mjera zaštite od koronavirusa, Dan Šibensko-kninske županije, koji se obilježava danas 17.svibnja, prolazi u tišini. Otkazane su brojene aktivnosti koje su se održavale povodom tog dana. Jedino je u petak, 15. svibnja, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Centralnog križa na gradskom groblju Kvanj odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, a odali su ju šibensko-kninski župan Goran Pauk sa svojim zamjenicima, predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, sjedišta županije, Paško Rakić.

- Iz razumljivih razloga morali smo otkazati brojne planirane aktivnosti, kao i 12. Sajam agroturizma, 14. Smotru izvornog folklora Šibensko-kninske županije, aktivnosti projekta Taste The Šibenik-Knin County, a nećemo održati niti svečanu sjednicu Županijske skupštine. Za neka bolja vremena odgodili smo i svečanost obilježavanja završetka radova na projektu ABC – Adriatic Business Centra. Od slavlja je bilo puno važnije sačuvati zdravlje i prebroditi ovu krizu koja je pogodila cijeli svijet. U tome smo bili jako uspješni upravo zbog zajedništva i odgovornosti koje su naši građani pokazali. Svima na tome još jednom zahvaljujem i čestitam Dan Šibensko-kninske županije, poručio je župan Goran Pauk.

Prema Ustavu iz 1990. godine i kasnijem Zakonu o organizaciji vlasti i uprave naša je Županija utemeljena 15. travnja 1993. godine i tada se zvala Šibenska županija, a obuhvaćala je područje bivših općina Šibenik i Drniš.

Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije i stvoreni su uvjeti za priključenje našoj županiji njenog prirodnog geopolitičkog prostora nekadašnje Općine Knin, koja je bila u sastavu Zadarske županije.

Novim Zakonom o teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske u veljači 1997. godine nastala je Šibensko-kninska županija. Njena županijska skupština konstituirana je 17. svibnja 1997. u Kninu i zato taj dan slavimo kao Dan Šibensko-kninske županije.

20. travanj 2024 04:19