StoryEditorOCM
ŽupanijaIpak sunčano

Stijeg na proslavi ‘Oluje‘ u Kninu podigli sudionici rata, obitelji poginulih i zlatna olimpijka Matea Jelić

Piše Saša Ljubičić/SD
5. kolovoza 2021. - 10:09

Svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i dvadeset i šeste obljetnice vojno - redarstvene akcije Oluja, na stadionu NK Dinara u Kninu, ipak nije omela kiša. Sunce je, netom prije početka svečanosti, zamijenilo sunce.

Sve je počelo prijavkom vrhovnom zapovjedniku i predsjedniku Zoranu Milanoviću i pjesmom 'Mi smo garda Hrvatska'.

Milanoviću je prijavak podnio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Boris Čelić.

Nakon zvona s kninskih crkava koje su podsjetile na trenutak kada je Hrvatska vojska u kolovozi 1995. oslobodila Knin i označila kraj rata te intoniranja državne himne, sudionici rata, koji su se istaknuli u borbama te obitelji poginulih, podignuli su hrvatski stijeg. Među njima je i Matea Jelić, naša zlatna olimpijka.

Spomen na Oluju, obilježilo je i 26 počasnih plotuna.

- Olujom je oslobođeno 14 posto hrvatskog državnog teritorija. Omogućila je kraj rata u Hrvatskoj.i BiH i potpisivanje Dejtonskog sporazuma te na koncu primanje Hrvatske u NATO i EU. U Oluji je poginuo 241 hrvatski branitelj, a dva se branitelja još vode kao nestali. Pročitana su imena svih poginulih.

Govorio je potom i Danijel Rehak, umirovljeni pukovnik HV-a i predsjednik Društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

- Istina je da mi, bivši logoraši, ne uzimamo slobodu zdravo za gotovo. I nitko je kao takvu ne bi smo uzimati. U kraljevskom gradu Kninu počeo je pakao za naš narod devedesetih naroda. Balvan revolucija je dala naslutiti što nas čeka, a hrvatska mladost je kasnije platila visoku cijenu slobode. Tisuće ubijenih, nestalih, razoreni gradovi i spaljena sela i mnogi kojii danas nisu s nama, podsjećaju nas kolike su žrtve položene za ovo što danas imamo. Zato u našim mislima moramo očuvati sjećanje na besmrtne heroje hvatske revolucije. Hrvatski branitelji, njih oko pedset, zarobljei su i mučeni ovdje u Kninu tek par sati nakon proglašenja neovisnosti u Saboru Republike Hrvatske. Mučeni su i zlostavljami baš ovdje u Knnu. Tisuće su ih kasnije prošle iste torture u logorima u Srbiji i Crnoj Gori. Nažalost, neki se nikad nisu vratili. Vukovar i Istočna Slavonija omogućili su Hratskoj da se naoruža i zaustavi agresiju. Čak 921 branitelj je ubijen ili nestao, Naša sloboda plaćena je krvlju i golemim žrtvama. Oluja je naša najveća pobjeda, kruna svih hrvatskih bitaka - kazao je Rehak.

19. travanj 2024 00:23