StoryEditorOCM
ŽupanijaMILOST PROCURILA S NEBA

Spasit će se samo manji dio uroda, veli maslinar iz Grebaštice Zdravko Svirčić: Bit će malo ulja, ali neću oderat kupce

18. rujna 2017. - 10:47

Konačno, milost je procurila iz neba! Minule obilnije kiše, prve nakon svibnja, izmamile su osmijeh na lice Zdravka Svirčića, maslinara i smokvara iz Grebaštice.

Bez sumnje, mršavi, sitni plodovi - sama "špica i kožica" - dojučer smežurani, "napunit" će se do uobičajene veličine, tako da može računati barem na 200, a u najboljoj mogućnosti i na 300 litara maslinova ulja od ovogodišnje berbe. Njegovoj obitelji važna je svaka kap, jer su Zdravko (56) i supruga Snježana već nekoliko godina bez posla, a od maslinova ulja, uz turističko iznajmljivanje ljeti, uvijek se nešto priskrbi za skroman život obitelji s dvoje djece, sinom i kćeri, u zajedničkom domaćinstvu sa Zdravkovom majkom Katom.

Još je rano, napominje, reći hoće li ove godine i kod njih u Grebaštici ulje krešiti dvadesetak posto kako se najavljuje u cijeloj zemlji. Cijenu su ustalili na 70-80 kuna, godina će na cijeloj šibenskoj obali ipak donijeti nešto uroda, a Zdravko ne voli poskupljivati jer nije mešetar i opskrbljuje uglavnom poznate, vjerne kupce.

Količine ulja koje očekuje u konobi gotovo su uobičajene za njegova dva maslinika na odvojenim, nedalekim parcelama, poput mnogih u Dalmaciji. Na području Grebaštice, govori, masline su se solidno zametnule, plod je zdrav jer je suša gotovo istrijebila nametnike, no da nije pala kiša, pitanje je bi li štogod uopće ostalo na granama.

Mlada, petogodišnja i mlađa stabla, najgore su prošla: dio ploda su odbacile, počelo im je venuti čak i lišće, a neke su bobe od suše pomodrile još u kolovozu. Te neće spasiti niti najobilnije kiše, a na starijim stablima, ovisno također o kakvoći zemljišta, čak i položaju unutar istog maslinika, ima sasvim normalnih plodova za ovo doba godine, pokazuje Svirčić, provodeći nas svojim maslinadama.

Stanje je otprilike jednako u cijeloj Grebaštici, šibenskom kraju gdje se od masline, podjednako i od suhe smokve, poznate u Zagrebu, oduvijek živjelo. Dosad je najviše ulja dobio prije četiri godine, čak 700 litara od pet tona ploda i to je općenito, bila jedna od najboljih maslinarskih godina.
- Ove godine ekstremna suša i vrućine od 40 stupnjeva bile su najveća muka. Srećom, maslina je uistinu sveto stablo i vlaga je brzo oporavi - kaže Zdravko.

Doduše, on je neke ovog vrelog ljeta zalijevao i primijetio da je s time stablima još više naudio.
- Te kojima sam donio vodu počele su još više odbacivati plod, kao da sam ih dodatno "skuhao". Vjerojatno bi, kap po kap, trebale znatno veće količine, možda i tisuću litara svakoj, samo tko to može, kada je navodnjavanje, uz rascjepkan posjed jedan od najvećih nedostataka našeg maslinarstva, iako cijeli šibenski prostor leži na Krki - govori Svirčić, inače kvalificirani maslinar.

Zadivljen je naprednom agronomijom Izraela, koji je bezvodnu pustinju pretvorio u voćnjak i povrtnjak, a nama eto i maslinarstvo počiva na starijim ljudima i pogledu uprtom u nebo ne bi li se ukazao kakav tamni oblak.
- Do 15. listopada, kada uvijek počinjem berbu, uvjeren sam da nakon ovih kiša mogu biti miran. Tada je na maslinama podjednaka količina zelenih, šarenih i modrih plodova koji će, ponavljam, svi biti iznimno zdravi, jer ove godine nije bilo maslinove muhe, čak ni komarci nisu boli - ističe domaćin, dodajući da su najbolje maslinarske godine kada dobra kiša padne početkom lipnja, prvih dana srpnja i oko Velike Gospe. U rujnu ionako uslijedi kišno razdoblje, a za svoje područje tvrdi da pravih padalina nije bilo čak devet mjeseci!

Tako, po svemu sudeći, dalmatinski "uragan Irma", kao personifikacija katastrofe i klimatskih promjena ima sasvim oprečnu pojavnost kroničnih, sve izraženijih suša. Kada su padale posljednje prave kiše, pitajte Zdravkovu majku Katu. Lani, preklani, prije četiri godine? Brus, zadnje prave, životvorne vode presahle su početkom 80-ih, čega se sjeća i Zdravko. Cijelu zimu tijekom studenoga, prosinca, sve do kraja ožujka, fošama je s brda pod kojima se ugnijezdila Grebaštica poljem do mora neprestance tekla voda, što od kiša, što probuđena iz podzemlja.

A još prije, davnih 60-ih, prostrana grebaška vala na koju, kao s zapovjedničkog mosta kakvog velikog broda puca pogled sa Svirčićeve terase u Bašelovićima, do polovice bi u jesen i zimu bila zamućena od zemlje koju su vodene bujice nosile za sobom - kazuje Kata Svirčić koja u svojih 80 ne pamti ovakvih suša i vrućina.
- Otad, to više nikada nisam vidjela! Zadnjih godina dogodi se i da naš grebaški izvor Kanela presuši, a ne pamti se da je ikad prije. Bilo pa se spominjalo...


RIJEČ STRUČNJAKA
Davor Antica: Pazite se mešetara, koji miješaju ulje
Maslinarska godina neće biti za pamćenje, ispodprosječna je, s time da je u zaleđu županije vrlo slaba. Zbog jake zime tamo su masline stradale još u pupu, a uz obalu će urod biti relativno dobar, generalna je ocjena dipl. ing. Davora Antice, višeg stručnog suradnika u HGK Šibenik, predsjednika udruge kušača maslinova ulja "Olea" i tajnika Društva agronoma Šibensko-kninske županije.
- Kiša će svakako pomoći smežuranim plodovima - nastavlja - uz ogradu da tek treba vidjeti do koje će se mjere masline napuniti uljem do početka berbe. Budući da nije bilo nametnika i plod je vrlo zdrav, ulje kvalitete ekstra djevičanskog ne dolazi u pitanje, a u pogledu cijene - presudit će tržište.
- Oni koji nađu nešto ulja doći će u poziciju prodavati ga skuplje, dakako budu li imali kome. Poskupljenje držim, ne bi bilo pošteno prema stalnim kupcima, a svima preporučujem da se paze mešetara koji u slabim godinama vlastito ulje pomiješaju s jeftinim iz trgovačkih centara kao 2014., jer nema nikakvih kontrola - upozorava Antica. Dodaje kako bi prema potrošačima bilo najpoštenije da sve ulje malih maslinara, kakvih je većina, ostaje u nekoj od većih uljara koje bi ga tada mogle etiketirati i uložiti u potrebne analize, no u Dalmaciji se maslinari nažalost, još uvijek ne udružuju.
- Istra je našla svoj put, kod nas se ulje još uvijek prodaje na povjerenje. Nedostaju nam kooperative oko većih uljara, kakvih ima dovoljno, ali maslinari to još uvijek nisu prepoznali!

21. studeni 2024 21:36