StoryEditorOCM
ŽupanijaŠime opet na kranu

Strikoman u Drnišu snimio 726. milenijsku fotografiju, posvetio ju je obljetnici smrti velikog Ivana Meštrovića

Piše Šibenski.hr
16. siječnja 2021. - 12:47

Bilo je živo na Poljani, gdje su brojni Drnišani jutros pohrlili da se nađu u kadru 726. Milenijske fotografije s portretom velikog Ivana Meštrovića, koju je Šime Strikoman, poznati vodički fotograf i rodonačelnik milenijskog serijala snimio u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Drniša.

Povod je obljetnica smrti umjetnika, sina drniškog kraja koji je kao kipar došao na svjetski glas, a umro je na današnji dan prije 59 godina. Daleko od svoga Drniša i Petrova polja, u South Bendu u SAD, shrvan tragičnim završetkom sina Tvrtka.

Meštrovićev portret iscrtan na Poljani iza kojeg su se poredali Drnišani pozdravljajući s rukama u zraku izveden je u perivoj boji, te je do prvih kiša moguće fotografirati se i objaviti snimke na društvenim mrežama s oznakama @visit_drnis,#visitdrnis i #enjojtheviewfromdrnis, sugeriraju drniški turistički djelatnici svojim sugrađanima i namjernicima, koje u svom gradu očekuju upravo zbog fotografiranja pored lika majstora skulpture.  

-Što napraviti, osim lokalnog piva, kako bi se dalje probio glas o Drnišu? Može li bolje od milenijske fotografije posvećene Meštroviću koja je u stanju obići svijet? - objašnjava direktorica Ivana Menđušić kako su u turističkoj zajednici došli do suradnje sa Strikomanom.

Tim više jer TZ u suradnji s turističkim vodičima radi na brendiranju lika i djela jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća, a projekt je nazvan Meštrovićevo blago, napominje Menđušić.

Ivan Meštrović djelovao je također kao slikar, arhitekt i pisac, a brojna svoja djela, skulpture i slike, umjetnik je darovao zavičaju, gdje se može razgledati značajni dio njegove ostavštine. Pokraj Otavica odakle je rodom, projektirao je i dao izraditi Crkvu Presvetog otkupitelja, grobnicu svoje obitelji. U Gradskom muzeju Drniš izložene su Meštrovićeve skulpture i slike, na oltaru župne crkve Gospe od Ružarija postavljena je skulptura Gospe Petropoljke, a na javnim gradskim površinama nalaze se skulpture Majka s djetetom, reljefi sv. Roko i Orači, te fontana Vrelo života., podsjetila je Ivana Menđušić.

Poseban naglasak je na suradnji s osnovnim i srednjim školama. Svaku turistička tura prilagođena je uzrastima školaraca, a  turom za treće razrede osnovnih škola TZ  se priključuje projektu Ministarstva kulture pod nazivom Djeca čuvari baštine.

18. travanj 2024 12:21