StoryEditorOCM
Županijaalpe-jadran

Šibensko-kninska županija pristupa poznatom međunarodnom savezu koji ima impresivnu povijest

Piše K. G.
11. ožujka 2024. - 21:16
Na sastanku u Skradinu govorilo se o pristupanju Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-JadranŠibensko-kninska županija

U ponedjeljak je u skradinskom Kulturnom centru održana konferencija za medije vezana uz inicijativu pristupanja Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran, mreži za poticanje međuregionalne i transnacionalne suradnje sa sjedištem u Klagenfurtu.

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić ukazao je na važnost ove inicijative:

- Pristupanje Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran ima višestruke koristi za našu županiju, posebice u pogledu poticanja međusobne razmjene znanja, iskustva i ideja te razvijanja daljnjih oblika suradnje s drugim članicama Saveza kojeg čine regije iz više europskih država: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije - kazao je župan Jelić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec dao je svoju punu podršku ovoj inicijativi i osvrnuo se na odličnu suradnju koju Međimurska županija ostvaruje kako sa Šibensko-kninskom županijom, tako i s austrijskom saveznom državom Štajerskom koja trenutačno predsjedava Savezom Alpe-Jadran:

- Štajerska je jedna od bogatijih regija u Austriji te zajedno s Koruškom jedna od osnivačica ovog Saveza. Međimurska županija već godinama kvalitetno surađuje sa Štajerskom, zbog čega nam je izuzetno drago što je to prva savezna država u Austriji koja je uvela hrvatski jezik kao samostalni predmet nastave materinskoga jezika u redovnom školskom sustavu. Jedan od onih koji se najviše za to zalagao upravo je ministar Amon - istaknuo je župan Posavec.

Ministar za europske i međunarodne poslove i obrazovanje austrijske savezne države Štajerske, Werner Amon, osvrnuo se na impresivnu povijest Saveza koji je osnovan 1978. godine kao Radna zajednica Alpe-Jadrija, a 2013. preimenovan u Savez Alpe-Jadran:

- Iz godine u godinu raste broj onih koji nam se žele pridružiti. U tom pogledu nas posebice raduju razgovori o pristupanju Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran, ali i o mogućoj bilateralnoj suradnji između savezne države Štajerske i Šibensko-kninske županije - istaknuo je ministar Amon.

Veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich, također je podržao inicijativu pristupanja Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Jadran.

27. travanj 2024 09:42