StoryEditorOCM
Županijaopasna po zdravlje

Šibenska policija apelira: ‘Ne koristite pirotehnička sredstva. Petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja‘

Piše šibenski.hr
31. prosinca 2023. - 11:03

Šibenska policija poziva roditelje da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku i da vode brigu o njihovoj sigurnosti. Pirotehnička sredstva mogu trajno narušiti zdravlje djece.

- Dana 29. prosinca oko 17 sati na području Vodica, policijski službenici Policijske postaje Vodice su postupali po dojavi građana, kojom prilikom su zatekli dvoje djece mlađe od 14 godina, koja su kod sebe u plastičnoj vrećici imali pirotehnička sredstava kategorija F2 i P1 i to: 8 komada petardi F-2 kategorije (tenga), pirotehničko sredstvo kategorije F-2 (super star fontana) i pirotehničko sredstvo petarda kategorije P-1 20 komada. Roditeljima su uručeni obavezni prekršajni nalozi poradi počinjenja prekršaja iz čl. 92.st.1. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja - priopćila je Sanja Baljkas, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da su djeca zabranjena pirotehnička sredstva kupila u trgovini u Vodicama, vlasništvo 57- godišnjaka, protiv kojeg će biti podnesen optužni prijedlog poradi počinjenja prekršaja iz čl. 62. st. 3 Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, dodaje.

- Kako bi novogodišnja noć protekla sigurno i bez ozljeda, opetovano pozivamo građane da ne koriste pirotehnička sredstva, da ne zlorabe eksplozivne i druge tvari te da ne pucaju iz vatrenog oružja. Podsjećamo da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja i njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Također podsjećamo građane da je zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi  i redenika kategorije F2 i F3. Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (rakete, boxovi - kutije s vatrometom) mogu se koristiti isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je samo građanima starijim od 18 godina - poručuju iz šibenske policije.

Osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Ova pirotehnička sredstva mogu se koristiti i nakon 1. siječnja, no iako se smatraju ‘‘dječjom‘‘ pirotehnikom, nikako ih ne mogu koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 130 do 390 eura, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 1.320 do 3.980 eura. Za ostale prekršaje, poput korištenja pirotehnike u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, kazne za građane kreću se od 660 do 1.990 eura.

- Pozivamo građane da ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih ilegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Podsjećamo da građani također mogu bez ikakvih sankcija policiji predati i pirotehnička sredstva čije posjedovanje nije dozvoljeno. Oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja žele dragovoljno predati građani ne trebaju donositi u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će ta sredstva preuzeti na siguran način - apeliraju iz Policijske uprave šibensko-kninske.

27. travanj 2024 16:06