StoryEditorOCM
ŽupanijaManje oružja, manje tragedija

Šibenčani i dalje čuvaju prave arsenale oružja kod svojih kuća: Doznajte što su sve vratili policiji samo u zadnjih mjesec dana

Piše šibenski.hr
12. studenog 2020. - 09:46

Na području šibensko- kninske policije nastavljena je akcija „Manje oružja, manje tragedija“. Očito, s punim pravom, jer građani još uvijek drže prave arsenale oružja kod svojih kuća, ili skriveno negdje po šumama i poljima. Da je tome tako svjedoče i podaci koje su objavili iz Policijske uprave šibensko-kninske pa su se građani s područja Policijske uprave šibensko-kninske odlučili i dalje dragovoljno predati oružje policiji, kako ono što su zatekli u prirodi, tako i pronađeno po obiteljskim kućama.

- Samo od 1. listopada do 10. studenog naši polcijski službenici su od građana zaprimili i na siguran način zbrinuli čak 19 komada raznog vatrenog oružja.  Od automatskog, rasprskavajućeg, ručnih bombi, mina, te raznog dugog i kratkog oružja. Također, zbrinuto je i 2058 komada raznog streljiva- izvijestio je Šime Pavić, glasnogovornik Policijske uprave šibensko-kninske.

Pavić kao posebnost u pronađenom i vraćenom oružju izdvaja strojnicu, pušku sačmaricu, različite karabine, automatski pištolj „škorpion“, improviziranu bombu kao i različite kalibre streljiva, čak i od 20 mm.

- Inače, akcija „Manje oružja, manje tragedija“ proglašena je najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda (tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev je za akciju „Manje oružja, manje tragedija“ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a).

Stoga podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, kojom im je, bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava. Također, ističemo da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, jer tako ozbiljno ugrožavaju živote drugih ljudi, te da se protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak,

Sugeriramo da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka, koji će preuzeti oružje. Na koncu, ističemo kako je dragovoljna predaja oružja vremenski neograničena- zaključio je Pavić.

26. travanj 2024 01:36