StoryEditorOCM
Županijauplela se i politika

Saga u Cestama Šibenik se nastavlja, petorici zaposlenika napisane odluke o izvanrednom otkazu: ‘Pobijedit ćemo direktora‘

Piše šibenski.hr
14. kolovoza 2023. - 17:25

Saga oko cestara u Šibeniku se nastavlja! Petorici zaposlenika Cesta Šibenik napisane su odluke o izvanrednom otkazu. U obrazloženju koje su dobili stoji da su sudjelovali u organizaciji nezakonite obustave rada i na nju poticali ostale radnike. Među otpuštenim cestarima je i predstavnik radnika u nadzornom odboru koji kaže da to nije istina. S druge stane, novopostavljeni prokurist i direktor odvraćaju - sve je po zakonu, izvještava HRT.

Sve je počelo štrajkom, nastavilo se prosvjedima i prekidom rada zbog neisplate plaća za vrijeme provedeno u štrajku, a završilo izvanrednim otkazima. Jednom radniku, inače predsjedniku radničkoga vijeća, zbog fizičkog napada na direktora, kada je intervenirala i policija, a četvorici - zbog poticanja i sudjelovanja u nezakonitoj obustavi rada.   

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Činjenica je da su ljudi koji su po funkciji rukovoditelji trebali napraviti sve da do toga ne dođe. To im je prvi i primarni zadatak, da organiziraju poslovanje u odjelima koje vode, kaže direktor Cesta Šibenik Robert Miljković.   

Pred kameru je stao samo jedan cestar pred otkazom. Tvrdi: optužbe direktora su apsurdne.

- On nije bio u firmi, bio je na bolovanju i niti jedan dokaz nije potkrijepio time da smo mi ljude poticali na nerad. Naša pravna borba sad dalje traje, mi ćemo pobijediti i vratiti se u firmu, poručuje Robert Savić.

Uplela se i politika

Budući da je riječ o županijskom poduzeću, uplela se i politika. Uz ostalo, HDZ je dao naslutiti da su otkazi politički motivirani. 

- Ovdje nema nikakve, ali baš nikakve političke konotacije u smislu otkaza bilo kojeg od ovih radnika, poručuje prokurist Cesta Šibenik Ivan Rajić.

Nesuglasje radnika i Uprave raste već mjesecima, cestari su čak i proslavu Oluje u Kninu iskoristili za prosvjed. U Upravi ipak vjeruju u pozitivan ishod i kao ruku pomirenja - radnicima su isplatili 60 posto veći regres. 

- Sasvim sigurno, ovisno o tome kakve će biti mogućnosti firme, poduzimat će se i određeni dodatni koraci ka poboljšanju materijalnog i financijskog stanja radnika, poručuje Rajić.

- Kolektivno pregovaranje počinje, 4. rujna imamo prvi sastanak. Ono što mi je drago je da smo sjeli za isti stol i da ćemo vršiti pregovore u dobroj vjeri, kaže Miljković.

Do tada treba dovršiti sve neobavljene poslove. A osim kašnjenja na održavanju cesta, problemi su rezultirali i minusom u poslovanju - 13 posto u odnosu na prošlu godinu, zaključuje HRT.

16. lipanj 2024 03:42