StoryEditorOCM
Županijavremenska prognoza

S mora nam se približavaju novi neverini, sinoć je obilna kiša zaobišla Šibenik

Piše Šibenski.hr
19. kolovoza 2024. - 08:09

Prvi val nevremena u sklopu najavljenog pogoršanja vremena sinoć je zahvatio veći dio obale sjevernog i srednjeg Jadrana, a kako je bilo i očekivano oborine su lokalno bile obilne i praćene jakim grmljavinskim nevremenom i prolazno pojačanim vjetrom, piše Šibenik Meteo

Nevera koja se jučer navečer formirala u akvatoriju Visa prvo je tom otoku donijela 20-tak litara kiše, a zatim i krajnjem jugu Šibensko-kninske županije 10-tak litara. Paralelno je zahvatilo i Split gdje je za kratko vrijeme palo i do 30 litara kiše što je uzrokovalo pojavu urbane bujice i poplave.

Sustav se zatim nastavio premještati prema zapadu i zahvatio veći dio Šibensko-kninske županije pri čemu je lokalno bilo i izraženijeg nevremena i lokalno obilnije kiše.

Prema podacima sa mreže automatskih meteo postaja najviše kiše palo je na otoku Murteru i to čak 50 litara, a na potezu od Pirovca preko Putičanja do Čiste Velike u prosjeku od 20 do 27 litara koliko je isto izmjereno i na otocima Kaprije i Žirje.

Oborine su bile nešto slabije na prostoru od Šibenika do Vodica gdje palo u prosjeku do 10 litara uz iznimku otoka Zlarina gdje je izmjerno 17 litara po metru četvornome.

Oborine nisu zaobišle niti zaleđe pa se sa jučerašnjim dnevnim razvojima 24h akumulacija kiše kreće oko 10-tak litara na prostoru od Drniša preko Knina i Kijeva, odnosno 20-tak litara u Bukovici.

Danas će prevladavati promjenljivo oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu, a mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar dosta promjenjiv i ovisan o trenutnoj situaciji i položaju u odnosu na neverin ali ujutro prevladavajućih jugozapadnih dok u drugom dijelu dana sjevernih smjerova. Temperature zraka između 20 i 25°C, piše Šibenik Meteo

11. rujan 2024 02:57