StoryEditorOCM
Županijabespovratna subvencija

Rogoznica od države dobila više od 220 tisuća kuna za razvrstavanje otpada, stiglo i novo vozilo za odvoz smeća

Piše Vedrana Stočić
21. srpnja 2022. - 17:28

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pozitivno je ocijenio projekt za odvojeno prikupljanje otpada rogozničkog komunalnog poduzeća "Škovacin" i dodijelio mu je bespovratnu subvenciju  u iznosu od točno  227.993,60 kn bez PDV-a, što čini 40 posto procijenjenih i Fondu opravdanih troškova projekta, koji iznose maksimalno 569.834,00 kn bez PDV-a.

Odobrena sredstva bit će utrošena za nabavu sustava za automatsko očitavanje pražnjenja spremnika za komunalni otpad, a provoditi će se i edukacije stanovnika Općine Rogoznica o važnosti pravilnog odvajanja korisnog otpada.

Ovih dana nabavljeno je i novo  specijalno komunalno vozilo za skupljanje otpada, ključeve novog vozila preuzela je rogoznička načelnica Anita Živković i direktor „Škovacina“ d.o.o. Ante Baus.

- Isporučeno vozilo jamči nam redovitu i adekvatnu  uslugu koju pružamo  za više od 4000 korisnika. Škovacin je u svom vlasništvu  imao vozila čija prosječna starost je 20 godina. Nabava ovog vozila bila je nužnost za prijevoz mješovitog komunalnog otpada do CG Bikarac kako nam se ne bi ponovila  situacija unazad dva tjedna  kada smo zbog kvarova ostali bez oba stara kamiona i bili prisiljeni iznajmiti  specijalna vozila od susjednih komunalnih društava. U lipnju ove godine u odnosu na lipanj prošle godine  imali 98 posto više miješanog otpada, točnije 232 tone ili 115 tona više nego lani. –rekao nam je direktor Škovacina Ante Baus.

Općina Rogoznica je proračuna za ovu godinu  osigurala sredstva kapitalne pomoći za  komunalno društvo u visini 400 tisuća kuna koja su iskorištena za plaćanje učešća za financijski leasing koji će trajati 5 godina.

Valja istaknuti da se u nepunu godinu dana puno učilno na recikliranju otpada, svim korisnicima uručene su kante i vreće za plastiku, papir, staklo i metal. Dodatna edukacija koju potiče  Fond za zaštitu okoliša je i te kako nužna.

               

29. travanj 2024 00:25